Shutterstock

Zonnestormen geven een lichtshow hoog in de dampkring

STERRENGIDS: Zonnestormen zenden geladen deeltjes uit, die het magnetisch veld van de aarde raken en de atmosfeer doen oplichten in alle kleuren van de regenboog. Dit verschijnsel wordt noorderlicht genoemd, en je kunt het in een groot deel van West- en Noord-Europa waarnemen.

Over zonnestormen

Het magnetisch veld van de aarde beschermt ons als een schild tegen de straling van de zon.

De botsing van de straling met dat veld kan zichtbaar worden vanaf de aarde in de vorm van het zuider- of noorderlicht.

Dit verschijnsel ontstaat wanneer zonnestormen een golf van deeltjes naar de aarde sturen. Die deeltjes duwen tegen de veldlijnen van het magnetisch veld en genereren zo een stroom geladen deeltjes in de atmosfeer van de aarde.

Het oog is gevoelig voor de groene kleuren aan de nachtelijke lucht, daarom is het noorderlicht vaak groenig van tint.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

De stroom creëert spanningsverschillen van honderdduizenden volt tussen de nacht- en de dagzijde van de atmosfeer.

Als lokale omstandigheden de stroom onderbreken, kan er kortsluiting optreden, waardoor de geladen deeltjes via de veldlijnen naar de polen van de aarde gaan. Als ze op 90 à 400 kilometer hoogte met zuurstof- en stikstofatomen botsen, stralen ze gekleurd licht uit.

Zo zie je zonnestormen

Het noorderlicht zie je uiteraard in de richting van het noorden.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

WAAR EN WANNEER?

Het noorderlicht kun je de hele winter zien, in het grootste deel van Noord-Europa. Bekijk wat de kansen zijn op bijvoorbeeld www.gi.alaska.edu onder Aurora Forecast.

ZICHTBAARHEID

Houd het weer in het noorden in de gaten. Bij helder weer kun je het noorderlicht honderden kilometers in het noorden zien. Kies bij voorkeur een hoge plek met vrij zicht op het noorden.

Om foto’s te maken heb je een statief nodig. Gebruik een normale of groothoeklens, stel scherp met de hand en kies diafragma 4-8, een sluitertijd van 5-20 seconden en de zelfontspanner.