Over de lichtgevende wolken
Een dun tapijt van ijskristallen golft op 80-90 kilometer hoogte langs de lucht, tien keer zo hoog als normale wolken. De verre ijswolken bevinden zich op de grens tussen twee lagen hoog in de atmosfeer.
Ze zijn te zien doordat de zon rond midzomernacht nooit meer dan 10 à 15 graden onder de horizon is. De zonnestralen vallen van onderaf op de hoge wolken en laten die oplichten in het donker.
Wolken verschijnen rond middernacht
Het verschijnsel kan zich gedurende de hele zomer voordoen, maar vooral in juni. De wolken verschijnen meestal rond middernacht en blijven de hele nacht hangen.
In 2007 lanceerde NASA de satelliet AIM met als doel de lichtgevende nachtwolken te verkennen en in het bijzonder te beoordelen of de uitstoot van broeikasgassen bijdraagt aan de vorming ervan.
Gids voor oplichtende wolken

ZO GA JE TE WERK
Waar?
Lichtgevende wolken zijn te zien in het noorden op heldere nachten in juni, als de zon 10 à 15 graden achter de horizon is. De wolken vormen vaak strepen, maar kunnen ook de hemel vullen.
Fotokans?
Om het verschijnsel te fotograferen stel je een spiegelreflexcamera met een brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 70 mm in op ISO 1600, sluitertijd 0,3 seconden en diafragma f/2,8.
Met een statief kun je een reeks foto’s van de wolken maken door ze om de zoveel tijd te fotograferen. Van die foto’s kun je een timelapsevideo maken, waarop je de beweging ziet.