Zie de verste planeet van het zonnestelsel

Hij staat op 4,3 miljard kilometer afstand, maar dit is een buitenkans om hem te zien. De verste planeet van het zonnestelsel, Neptunus, staat op een lijn met de zon en de aarde, en met een gewone verrekijker kun je hem al zien. Dus snel naar buiten in het donker, en geniet van de zeldzame aanblik.

Hij staat op 4,3 miljard kilometer afstand, maar dit is een buitenkans om hem te zien. De verste planeet van het zonnestelsel, Neptunus, staat op een lijn met de zon en de aarde, en met een gewone verrekijker kun je hem al zien. Dus snel naar buiten in het donker, en geniet van de zeldzame aanblik.

Shutterstock & JPL NASA

Over Neptunus

Neptunus staat 30 keer verder van de zon dan de aarde. Maar je kunt de achtste en buitenste planeet van het zonnestelsel nu zelf zien.

Dit komt doordat de planeet op één lijn staat met de zon en de aarde en zo dicht bij ons staat als dit jaar mogelijk is: zo’n 4,3 miljard kilometer ver.

Tegelijkertijd wordt de zijde van Neptunus die naar ons toe gekeerd is, volledig verlicht door de zon, waardoor de planeet ongewoon helder aan de hemel staat.

Neptunus wordt een ijsreus genoemd, maar die term is misleidend. De planeet bestaat uit metaal, een gloeiend hete zee en een stormachtige atmosfeer.

Meer over het verschijnsel: Kern Neptunus is superheet

Het kan zeer hard stormen in de buitenste laag van de atmosfeer.

1

De binnenste laag van de atmosfeer bestaat met name uit waterstof, helium en methaan. Door het methaan is Neptunus blauw.

2

De mantel van Neptunus bestaat uit een ruim 2000 °C hete zee van ammoniak, water en methaan. In de astrofysica wordt zo’n vloeistof ijs genoemd.

3

Volgens onderzoekers is de kern van Neptunus vast, rond de 5000 °C heet en rijk aan onder meer ijzer, nikkel en zogeheten silicaten.

4
© Shutterstock

Door de grote afstand tussen de zon en Neptunus duurt een jaar op Neptunus – de tijd waarin de planeet één rondje om de zon maakt – net zo lang als 165 jaar op aarde. Daardoor is er op Neptunus iets meer dan een jaar verstreken sinds hij in 1846 is ontdekt.

Methaan kleurt Neptunus blauw

Om Neptunus te zien heb je een verrekijker nodig. En met een goede telescoop zie je misschien de blauwe kleur. De kleur wordt veroorzaakt door het methaan in de atmosfeer, maar waarschijnlijk draagt er ook een nog onbekende stof toe bij.

Een enorme zee maakt het grootste deel van de massa van Neptunus uit; daaronder bevindt zich een vaste kern, die 1,2 keer zo zwaar is als de aarde.

Gids voor Neptunus

In de nacht van 14 september vind je Neptunus in zuidelijke richting.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

WAAR EN WANNEER?

In de nacht van 14 september om circa 1.00 uur bereikt Neptunus zijn hoogste punt aan de hemel, op 25-30 graden boven de zuidelijke horizon. Maar na zonsondergang is hij al zichtbaar.

ZICHTBAARHEID

Je kunt Neptunus niet met het blote oog zien, maar met een kleine verrekijker zie je hem als een lichtstipje. Met een telescoop kun je mogelijk ook de blauwe kleur ontwaren.

Je kunt Neptunus fotograferen met een camera op een telescoop. Maar zelfs met een krachtige telescoop zal de planeet waarschijnlijk op je foto’s gewoon op een blauwe ster lijken.