NASA/JPL-Caltech

Wilde ster verlicht Cassiopeia’s planeten

Hij is 33 keer zo groot als de zon, schijnt 300.000 keer zo fel en raast met 4 miljoen km/h de Melkweg uit. Zoek de grote W aan de hemel en bekijk de op hol geslagen reuzenster.

Over Cassiopeia

Tycho Brahe ontdekte in 1572 in het sterrenbeeld Cassiopeia een supernova. Hij was de grondlegger van de moderne astronomie, die sindsdien licht heeft geworpen op de vele planeten van Cassiopeia.

Om 14 sterren draaien met zekerheid exoplaneten. Een daarvan, HD 219134 b, is een rotsplaneet met een omlooptijd van drie dagen die 4,5 keer zo massief is als de aarde en slechts 21 lichtjaren ver is.

© NASA/JPL-Caltech

Cassiopeia is voer voor telescopen

Een rotsplaneet die rond de Cassiopeia-ster HD 219134 (geel) draait, biedt een uitgelezen kans om verre planeten te bestuderen.

De planeet HD 219134 b (donkerbruin) is goed te bestuderen vanaf de aarde, want hij trekt voor zijn ster langs en is dichtbij.

Mogelijk heeft hij een atmosfeer, maar voor leven staat hij te dicht bij zijn ster.

Er draaien zeker nog drie andere exoplaneten om de ster, maar HD 219134 b is bijzonder interessant omdat hij voor zijn ster, HD 219134, langs trekt (vanaf de aarde gezien).

Daardoor is hij makkelijk te bestuderen. Waarschijnlijk heeft de planeet zelfs een atmosfeer.

Het sterrenbeeld omvat ook Kappa Cassiopeiae, een blauwe superreus met een diameter van 33 keer die van de zon en een lichtsterkte van 300.000 keer die van de zon.

© NASA/JPL-Caltech

Met een snelheid van 4 miljoen km/h ten opzichte van de buursterren verlaat hij de Melkweg.

Als deeltjes van zijn sterrenwinden botsen met interstellair gas, ontstaat er een schokgolf die met een ruimtetelescoop te zien is als een 12 lichtjaar lange en 1,8 lichtjaar brede brede rode boog.

Sterrengids

©

WAAR EN WANNEER?

In mei vind je Cassiopeia op het noordnoordoosten op 20 à 30 graden boven de horizon. Hij is het duidelijkst in de uren na middernacht, dan heb je het minste last van ander licht.

ZICHTBAARHEID?

Je kunt Cassiopeia het beste met het blote oog waarnemen: het sterrenbeeld is te groot aan de hemel om het met een verrekijker in zijn geheel te kunnen zien.

Voor een foto gebruik je een statief en een groothoeklens. Met een 14 mm-lens, diafragma f/2,8 en een belichtingstijd van circa 15 seconden krijg je Cassiopeia er mooi op.