Wilde ster verlicht Cassiopeia’s planeten

De vijf heldere sterren van het sterrenbeeld Cassiopeia maken een grote W aan de hemel, die makkelijk te spotten is in de donkere uren van mei. En je ogen worden vanzelf in de richting geleid van een gebied van de Melkweg vol opvallende sterren en exoplaneten, die dichtbij zijn en mogelijk een atmosfeer hebben.

NASA/JPL-Caltech

Over Cassiopeia

Tycho Brahe ontdekte in 1572 in het sterrenbeeld Cassiopeia een supernova. Hij was de grondlegger van de moderne astronomie, die sindsdien licht heeft geworpen op de vele planeten van Cassiopeia. Om 14 sterren draaien met zekerheid exoplaneten.

Een daarvan, HD 219134 b, is een rotsplaneet met een omlooptijd van drie dagen die 4,5 keer zo massief is als de aarde en slechts 21 lichtjaren ver is. Er draaien zeker nog drie andere exoplaneten om de ster, maar HD 219134 b is bijzonder interessant omdat hij voor zijn ster, HD 219134, langs trekt (vanaf de aarde gezien).

Daardoor is hij makkelijk te bestuderen. Waarschijnlijk heeft de planeet zelfs een atmosfeer.

© Shutterstock

Het sterrenbeeld omvat ook Kappa Cassiopeiae, een blauwe superreus met een diameter van 33 keer die van de zon en een lichtsterkte van 300.000 keer die van de zon. Met een snelheid van 4 miljoen km/h ten opzichte van de buursterren verlaat hij de Melkweg.

Als deeltjes van zijn sterrenwinden botsen met interstellair gas, ontstaat er een schokgolf die met een ruimtetelescoop te zien is als een 12 lichtjaar lange en 1,8 lichtjaar brede brede rode boog.

Sterrengids

Stjernehimlen

  • WAAR EN WANNEER?

    In mei vind je Cassiopeia op het noordnoordoosten op 20 à 30 graden boven de horizon. Hij is het duidelijkst in de uren na middernacht, dan heb je het minste last van ander licht.

  • ZICHTBAARHEID?

    Je kunt Cassiopeia het beste met het blote oog waarnemen: het sterrenbeeld is te groot aan de hemel om het met een verrekijker in zijn geheel te kunnen zien.

  • HOE?

    Voor een foto gebruik je een statief en een groothoeklens. Met een 14 mm-lens, diafragma f/2,8 en een belichtingstijd van circa 15 seconden krijg je Cassiopeia er mooi op.

Lees ook:

Mythen

Zo word je gelukkig

0 minuten
Sterren

Heel mei: Bekijk de zesvoudige ster van de Steelpan van dichtbij

1 minuut
Sterren

Op dit moment: Reuzenster voorspelt lot van de zon

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!