Lichtvervuiling top

Video toont sterrenhemel zonder lichtvervuiling

Een fraaie korte film uit de VS laat stap voor stap zien hoe lichtvervuiling het licht van de sterrenhemel de nek omdraait voordat het ons op de grond bereikt.

6 oktober 2016 door Nanna Vium

Fonkelende sterren en heldere meteorenzwermen tegen een eindeloze, pikzwarte achtergrond.

Boven onze hoofden spelen zich 's nachts allerlei fascinerende verschijnselen af.

Maar helaas zorgt de lichtvervuiling van straatverlichting, reclameborden en koplampen van auto's ervoor dat het sterrenlicht in grote delen van de wereld weggedrukt wordt voordat het de grond bereikt.

Lichtvervuiling vastgelegd

De film begint bij niveau 8 boven het drukke San Jose in Californië en gaat langzaam over in een kristalheldere sterrenhemel van niveau 1. Video: Sriram Murali.

De fotograaf Sriram Murali heeft dit vastgelegd in de korte timelapse-film Lost in Light, die acht niveaus van lichtvervuiling vastlegt volgens de zogeheten schaal van Bortle, die van 1 tot 9 loopt en onder meer de helderheid van de nachtelijke hemel aangeeft.

En dat was niet makkelijk, zo legt de fotograaf uit.

'Het was een uitdaging om een locatie te vinden bij elk niveau van lichtvervuiling, en het was een hele reis naar het gebied zonder lichtvervuiling,' zegt hij.

60 procent kan de Melkweg niet zien

Klik op de afbeelding voor een grotere versie. Bron: Falchi et al., Science Advances (2016)

En dat kan kloppen.

Eerder dit jaar stelde een internationaal onderzoeksteam met behulp van de satelliet Suomi National Polar-orbiting Partnership vast dat 60 procent van de Europeanen en 80 procent van de Noord-Amerikanen de Melkweg niet kan zien vanwege lichtvervuiling.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: