Orioniderne top

Vallende sterren schilderen de oktoberhemel over

De kans om je wensen in vervulling te laten gaan is momenteel extra groot, want de meteorenzwerm Orioniden brengt het sterrentapijt in beweging.

21 oktober 2016 door Nanna Vium

Vanavond heb je alle reden om je geliefde mee op sleeptouw te nemen en een eindje onder de open nachthemel te gaan slenteren.

De kans om een of meer vallende sterren tegelijkertijd te zien fonkelen is namelijk extra groot, dankzij de Orioniden, een meteorenzwerm die op dit moment langs de oktoberhemel trekt.

Restanten van een komeet

De komeet Halley is ongeveer eens in de 75 jaar met het blote oog vanaf de aarde te zien. Hier is de komeet afgebeeld op het Tapijt van Bayeux.

Net als een aantal andere grote meteorenzwermen komen de Orioniden jaarlijks terug. Ze zijn te zien van 2 oktober tot 7 november, met het hoogtepunt op 21 oktober – dan zijn de omstandigheden optimaal en kun je wel 20 vallende sterren per uur zien, als het wolkendek tenminste niet dwarsligt.

De zwerm bestaat uit restanten van de zogeheten komeet Halley, die stof en steentjes van zich afwerpt als hij met duizenden kilometers per uur door het heelal raast.

Wanneer de komeet langs de aarde komt, vallen de brokstukken ervan door onze dampkring, waarbij ze verbranden. Dat is te zien als een feestelijk vuurwerk van fonkelende vallende sterren, die lichtsporen langs de nachthemel trekken.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: