Over de zonsverduistering
Een donkere schaduw schuift langzaam over de middagzon. Dat kun je meemaken op 25 oktober, als we zicht krijgen op een zonsverduistering – een zeldzaam verschijnsel dat optreedt doordat de maan in het licht van de zon gaat staan.
De diameter van de zon is 400 keer zo groot als die van de maan, maar de maan staat bijna 400 keer zo dicht bij de aarde en kan daarom bij een totale zonsverduistering ons zicht op de zon volledig blokkeren. Maar een zonsverduistering kan ook gedeeltelijk zijn. Hierbij schuift de maan onder een iets schuine hoek voor de zon, zodat de maan slechts een deel van de zonneschijf bedekt. Op het hoogtepunt van de verduistering is de zon daardoor nog maar een sikkel.
De verduistering van oktober is een gedeeltelijke: ongeveer de helft van de zon gaat schuil achter de maan. Wij kunnen hem volgen vanaf het moment dat de maan de zon raakt totdat de zonneschijf weer vol is. De volgende zonsverduistering is op 29 maart 2025, wanneer de maan de zon slechts schampt. Een totale zonsverduistering krijgen we pas weer in 2126.