Shutterstock
Topbillede solformoerkelse

Zonsverduistering 2022: De maan neemt een hap van de zon

Dit najaar heb je een buitenkans om een zonsverduistering mee te maken, als de maan voor de aarde langs schuift en in het licht van de zon staat, dus zet een eclipsbril op en geniet van de dans tussen zon en maan.

Over de zonsverduistering

Een donkere schaduw schuift langzaam over de middagzon. Dat kun je meemaken op 25 oktober, als we zicht krijgen op een zonsverduistering – een zeldzaam verschijnsel dat optreedt doordat de maan in het licht van de zon gaat staan.

De diameter van de zon is 400 keer zo groot als die van de maan, maar de maan staat bijna 400 keer zo dicht bij de aarde en kan daarom bij een totale zonsverduistering ons zicht op de zon volledig blokkeren. Maar een zonsverduistering kan ook gedeeltelijk zijn. Hierbij schuift de maan onder een iets schuine hoek voor de zon, zodat de maan slechts een deel van de zonneschijf bedekt. Op het hoogtepunt van de verduistering is de zon daardoor nog maar een sikkel.

De verduistering van oktober is een gedeeltelijke: ongeveer de helft van de zon gaat schuil achter de maan. Wij kunnen hem volgen vanaf het moment dat de maan de zon raakt totdat de zonneschijf weer vol is. De volgende zonsverduistering is op 29 maart 2025, wanneer de maan de zon slechts schampt. Een totale zonsverduistering krijgen we pas weer in 2126.

Solen, maanen, jorden
©

Achter het verschijnsel: Maan werpt twee schaduwen

Het buitenste deel van de maanschaduw geeft een gedeeltelijke zonsverduistering. Het binnenste geeft een totale of ringvormige.

In het binnenste deel van de maanschaduw, de umbra, is de zonsverduistering totaal. Als de maan te ver weg is om de hele zon te blokkeren, zien we een ringvormige.

Rondom de umbra bevindt zich een zwakkere schaduw, de penumbra. Hier schuift de maan niet volledig voor de zon en is de zonsverduistering gedeeltelijk.

Gids voor de zonsverduistering

Stjernekort solformoerkelse

De zon staat tijdens de verduistering hoog aan de hemel op het zuiden.

©

Wanneer?

De zonsverduistering is vanuit Nederland en België te zien van circa 11.07 tot 13.02 uur, en de zon is om ongeveer 12.04 uur maximaal bedekt door de maan.

Hoe?

Als je de verduistering wilt zien, gebruik dan een speciale zonsverduisteringsbril, die de schadelijke uv-stralen blokkeert. Anders loop je het risico dat je ogen beschadigd raken.

Om foto’s te maken gebruik je een telelens met zonnefilter. Stel handmatig scherp op de verste afstand. Pas de belichtingstijd aan zodat het lichte deel van de zon niet te wit wordt.