Zeldzame bolhoop straalt aan de hemel

Hij is meer dan 8 miljard jaar oud, maar hij staat nog zijn mannetje. De fonkelende sterren van de sterrenhoop Messier 3 vormen een van de fraaiste schouwspelen aan de nachtelijke hemel.

Hij is meer dan 8 miljard jaar oud, maar hij staat nog zijn mannetje. De fonkelende sterren van de sterrenhoop Messier 3 vormen een van de fraaiste schouwspelen aan de nachtelijke hemel.

NASA/ESA

OVER DE STERRENHOOP

In februari verschijnt een van de helderste sterrenhopen van de Melkweg, de bolhoop Messier 3, aan de hemel.

Samen met de andere bolhopen is deze gevormd in de prille Melkweg, toen er heel veel waterstofgas in het heelal aanwezig was.

Naarmate de waterstof in de Melkweg werd opgebruikt, stopte ook de vorming van bolhopen. Sindsdien hebben de meeste zich ontwikkeld tot platte spiraalstelsels, en we kennen slechts zo’n 250 bolhopen in de Melkweg.

© NASA/ESA

Messier 3 is naar schatting 8 à 11,4 miljard jaar oud en bestaat voornamelijk uit zeer oude rode sterren. Messier 3 bevindt zich op 33.900 lichtjaar van de aarde.

Ter vergelijking: de Melkweg heeft een diameter van 100.000 lichtjaar.

In het donker zonder te veel lichtvervuiling is de hoop met het blote oog te zien, maar met een verrekijker zie je ook de details.

STERRENGIDS

Messier 3 - kuglehob stråler på himlen

© Stellarium

Waar en wanneer?

Op 14 april om 23.00 uur staat Messier 3 op circa 50 graden boven de horizon op het oost-zuidoosten boven de felle ster Arcturus. Later in de nacht draait hij naar het zuiden en zuidwesten.

Zichtbaar?

De bolhoop ligt op de grens van wat je nog met het blote oog kunt zien. In het donker is hij zichtbaar, maar anders moet je een verrekijker gebruiken – daarmee zie je hem bij helder weer zeker.

Met een telescoop van 8” zie je de afzonderlijke sterren overal in de hoop, behalve in het midden. Om ook de middelste sterren te zien heb je een instrument van 12” of meer nodig.