Vanavond: Supermaan ontmoet Saturnus in de schemering

In augustus kun je een supermaan heel dicht bij Saturnus zien. Wij loodsen je naar deze unieke kosmische ontmoeting.

© Shutterstock

Saturnus ziet er indrukwekkend uit: hij heeft 95 keer zo veel massa als de aarde en de diameter van zijn ringen is meer dan 20 keer de diameter van onze planeet.

In augustus kun je Saturnus zien – en zelfs een unieke kosmische ontmoeting meemaken als de reus aan het eind van de maand vlak bij de vollemaan staat. En alsof dat nog niet genoeg is, is de maan op deze avond een supermaan.

Dit betekent dat de maan volledig verlicht wordt door de zon, terwijl hij zo dicht bij de aarde staat als hij in zijn baan kan komen – en daardoor lijkt hij groter dan een normale vollemaan.

Saturnus is ook zo dicht bij ons als maar mogelijk is – maar toch nog 1,3 miljard kilometer van ons verwijderd, terwijl de maan slechts 357.000 kilometer ver weg is.

GIDS VOOR HET VERSCHIJNSEL

© Jesper Grønne

Zo ga je te werk

Wanneer?

Ga naar buiten in de nacht van 30 op 31 augustus en zoek een donkere plek met vrij uitzicht op het zuiden. Om 1.00 uur staan de maan en Saturnus in het zuiden.

Waar?

Saturnus bevindt zich iets rechts van de maan en is mogelijk met het blote oog te zien achter het heldere licht van de maan – en anders met een verrekijker.

Hoe?

Met een verrekijker zie je de ovale vorm die Saturnus heeft dankzij de ringen, en met wat geluk zie je een klein stipje net onder de planeet: zijn grootste maan, Titan.