Vanavond: Aarde werpt schaduw op de maan

Vanavond valt er een schaduw op de maan. En als je op tijd klaarstaat, kun je dit kosmische verschijnsel nét zien.

Måneformørkelse 2023
© Jesper Grønne

Op 5 mei valt er een schaduw over de maan. Er is namelijk een maansverduistering, maar geen totale.

Bij een totale maansverduistering moeten de zon, aarde en maan in één lijn staan, zodat de maan midden in de schaduw van de aarde terechtkomt. Als dat zo is, lijkt de maan rood.

Op 5 mei staan de hemellichamen niet helemaal in één lijn, en daarom komt de maan alleen in het buitenste deel van de schaduw van de aarde terecht – de halfschaduw.

Het licht van de zon wordt hier niet in dezelfde richting afgebogen naar de atmosfeer van de aarde, en daarom krijgt de maan niet dezelfde bloedrode gloed als tijdens een totale maansverduistering. Hij wordt ook niet net zo donker, dus de verduistering is minder duidelijk.

Het verschijnsel is al in volle gang als de maan op 5 mei opkomt en is in het hele land zichtbaar.

GIDS VOOR HET VERSCHIJNSEL

Måneformørkelse 2023
© Jesper Grønne

Zo ga je te werk

De verduistering is vanuit heel Nederland te zien, maar als je in een ander land bent, kun je hem wellicht niet waarnemen. Meer informatie kun je timeanddate.com/eclipse.

Om de verduistering te zien, moet je klaarstaan als de maan rond 21.15 uur opkomt, want dan staat de maan al in de schaduw. Om 21.31 uur is de verduistering alweer voorbij.

Met een verrekijker of een kleine telescoop kun je de details op de maan zien, en dan zie je ook beter hoe de lichtsterkte verandert naarmate de maan weer uit de schaduw beweegt.