
De Boötiden leveren veel vallende sterren op, maar slechts een paar uur lang.
Over de Boötiden
Zwermen meteoren – dat zijn vallende sterren – komen elk jaar terug op precies dezelfde tijd. Bij de Boötiden is dat rond de jaarwisseling.
De zwermen ontstaan wanneer de aarde in botsing komt met kleine deeltjes die zich jaar na jaar op precies dezelfde plaats in de baan van de aarde bevinden. Deze gesteente- of ijsdeeltjes zijn de overblijfselen van planetoïden of kometen die ooit zijn gepasseerd. Van veel meteorenzwermen weten we welk object de oorsprong was, maar in het geval van de Boötiden is dat nog steeds niet duidelijk.

Meteoren branden op in atmosfeer
Planetoïden, kometen en meteoren – de drietermen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verwijzen niet naar hetzelfde verschijnsel.
Planetoïde
Een planetoïde is een massieve kei of een verzameling steentjes die zijn samengeklonterd.
Komeet
Een komeet bestaat uit steen, ijs en gas. Als hij op de zon af gaat, verdampen ijs en gas tot een lange staart.
Meteoor
Een vallende ster of meteoor is een lichtverschijnsel dat ontstaat als deeltjes in de dampkring verbranden.
Astronomen houden het in elk geval op planetoïde 2003 EH1, waarschijnlijk een zogeheten dode komeet. Hij bevatte ooit ijs dat een lange staart van gas kon vormen, maar dat ijs is nu verdampt. 2003 EH1 kan ooit deel hebben uitgemaakt van een grotere komeet die duizenden jaren geleden dicht bij Jupiter kwam en daarna naar het binnenste van het zonnestelsel werd geslingerd. Op een gegeven moment brak de grote komeet in stukken. 2003 EH1’s baan kruiste die van de aarde een tijdlang, en liet het materiaal achter dat we nu als de Boötiden zien.
Gids voor de Boötiden

Rond 6.00 uur zie je de vallende sterren, die uit het oosten lijken te komen.
Waar en wanneer?
*Zoek op 4 januari om 6.00 uur** een plek met weinig kunstlicht. Als de maan onder is, wordt de hemel donkerder en heb je een goede kans om de vallende sterren te zien.
De meteoren kunnen overal aan de hemel voorkomen, maar lijken te ontspringen aan een punt in het oosten, op tweederde van de hemel, net buiten de steel van de Steelpan.
Onder optimale omstandigheden kun je zeker 100 vallende sterren per uur zien. Wil je foto’s nemen, gebruik dan een groothoeklens en kies een sluitertijd van bijvoorbeeld 30 seconden.