Supermaan 2022
Een tot drie keer per jaar komt de vollemaan ongewoon dicht bij de aarde. Dan ziet hij er 7 procent groter uit dan normaal en is zijn licht 16 procent feller.
Het verschijnsel, supermaan geheten, treedt op omdat de baan van de maan ovaal is en de aarde zich niet in het midden van dat ovaal bevindt – wat betekent dat de afstand van de maan tot ons gedurende de maand varieert.
Op zijn verste punt bevindt de maan zich op ruim 400.000 kilometer afstand en op het meest nabije punt op nog geen 359.000 kilometer
In Nederland zien we de supermaan op 14 juni 2022 om 13.52 uur
De grote, heldere volle maan biedt je alle kansen om de hele zichtbare zijde te bestuderen met een verrekijker.
De donkere gebieden die je ziet, zijn vulkanische vlakten van basalt, een gesteente dat miljarden jaren geleden is gevormd door lava uit het binnenste van de maan.
Supermaankalender 2022
Bekijk wanneer we in Nederland een supermaan hebben in de kalender hieronder.
- 14 juni 2022
- 13 juli 2022
In 2022 hebben we ook een supermaan waarbij juist de nieuwemaan dicht bij de aarde staat. Op 23 december 2022 zien we zo’n supernieuwemaan.
Alleen bij vollemaan is de supermaan echter vanaf de aarde te zien.
Dat komt doordat de maan bij nieuwemaan niet zichtbaar is, omdat hij tussen de aarde en de zon staat.
Zo zie je de supermaan
Wetenschap in Beeld legt uit hoe je de supermaan het best kunt zien.
Waar en wanneer: Op 14 juni zien we de grootste vollemaan van dit jaar. De maan is zo groot omdat hij dan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat – 357.658 kilometer om precies te zijn. De maan komt rond 23.00 uur, vlak na zonsondergang, in het oosten op en beweegt zich laag boven de horizon. Vlak voor zonsopgang om 4.00 uur verdwijnt hij weer.
Zichtbaar: Je kunt de supermaan het beste fotograferen als je een camera met een krachtige telelens op een statief zet. Stel de belichtingstijd handmatig in om overbelichting te voorkomen.