Supermaan

Supermaan – Wanneer is er een supermaan?

Een paar keer per jaar staat de vollemaan dichter bij de aarde. Dit wordt een supermaan genoemd, en op 26 mei is de grootste in zijn soort te zien.

Een paar keer per jaar staat de vollemaan dichter bij de aarde. Dit wordt een supermaan genoemd, en op 26 mei is de grootste in zijn soort te zien.

Shutterstock

Supermaan 2021

Een tot drie keer per jaar komt de vollemaan ongewoon dicht bij de aarde. Dan ziet hij er 7 procent groter uit dan normaal en is zijn licht 16 procent feller.

Het verschijnsel, supermaan geheten, treedt op omdat de baan van de maan ovaal is en de aarde zich niet in het midden van dat ovaal bevindt – wat betekent dat de afstand van de maan tot ons gedurende de maand varieert.

Op zijn verste punt bevindt de maan zich op ruim 400.000 kilometer afstand en op het meest nabije punt op nog geen 359.000 kilometer

In Nederland is er een supermaan op 26 mei 2021 om 13.14 uur.

De grote, heldere volle maan biedt je alle kansen om de hele zichtbare zijde te bestuderen met een verrekijker.

De donkere gebieden die je ziet, zijn vulkanische vlakten van basalt, een gesteente dat miljarden jaren geleden is gevormd door lava uit het binnenste van de maan.

Supermaan dichtbij
© Shutterstock

Supermaankalender 2021

In deze kalender zie je wanneer er in Nederland en België weer een supermaan is.

  • 27 april 2021
  • 26 mei 2021

In 2021 zijn er ook twee supermanen waarbij de nieuwemaan in plaats van de vollemaan het dichtst bij de aarde staat. Zo’n zogeheten supernieuwemaan ontstaat op 4 november en 4 december 2021.

Alleen bij vollemaan is de supermaan echter vanaf de aarde te zien.

Dat komt doordat de maan bij nieuwemaan niet zichtbaar is, omdat hij tussen de aarde en de zon staat.

Zo zie je de supermaan

Wetenschap in Beeld legt uit hoe je de supermaan het best kunt zien.

  • Waar en wanneer: Op 26 mei zie je de grootste vollemaan van het jaar. Dan staat de maan in zijn baan het dichtst bij de aarde – om precies te zijn is hij 357.462 kilometer van ons verwijderd. De maan duikt op in oostelijke richting net na zonsondergang rond 23.00 uur en gaat dan laag boven de horizon zuidwaarts. Vlak voor zonsopgang om 4.00 uur verdwijnt hij weer.
  • Zichtbaar: Je kunt de supermaan het beste fotograferen als je een camera met een krachtige telelens op een statief zet. Stel de belichtingstijd handmatig in om overbelichting te voorkomen.