Shutterstock
Supermaan

Supermaan 2023 – Wanneer is er een supermaan?

Een paar keer per jaar staat de vollemaan dichter bij de aarde. Dit verschijnsel heet een supermaan, en op 1 augustus 2023 is het in Nederland te zien.

Supermaan 2023

Een tot drie keer per jaar komt de vollemaan ongewoon dicht bij de aarde. Dan ziet hij er 7 procent groter uit dan normaal en is zijn licht 16 procent feller.

Het verschijnsel, supermaan geheten, treedt op omdat de baan van de maan ovaal is en de aarde zich niet in het midden van dat ovaal bevindt – wat betekent dat de afstand van de maan tot ons gedurende de maand varieert.

Op zijn verste punt bevindt de maan zich op ruim 400.000 kilometer afstand en op het meest nabije punt op nog geen 359.000 kilometer

De volgende supermaan is in Nederland te zien op 1 augustus 2023 om 20.33 uur.

De grote, heldere volle maan biedt je alle kansen om de hele zichtbare zijde te bestuderen met een verrekijker.

De donkere gebieden die je ziet, zijn vulkanische vlakten van basalt, een gesteente dat miljarden jaren geleden is gevormd door lava uit het binnenste van de maan.

Supermaan dichtbij
© Shutterstock

Supermaankalender 2023

Bekijk wanneer we in Nederland een supermaan hebben in de kalender hieronder.

  • 1 augustus 2023
  • 31 augustus 2023

Een supermaan is ook te bewonderen als de nieuwemaan het dichtst bij de aarde staat. Dat heet dan een supernieuwemaan, en die treedt op op 9 februari 2024.

Alleen bij vollemaan is de supermaan echter vanaf de aarde te zien.

Dat komt doordat de maan bij nieuwemaan niet zichtbaar is, omdat hij tussen de aarde en de zon staat.

Zo zie je de supermaan

Wetenschap in Beeld legt uit hoe je de supermaan het best kunt zien.

  • Waar en wanneer: Op 1 en 31 augustus zien we de grootste vollemanen van dit jaar. De maan is zo groot omdat hij dan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat – op respectievelijk 363.815 en 363.667 kilometer. De maan komt rond 23.00 uur, vlak na zonsondergang, in het oosten op en beweegt zich laag boven de horizon richting het zuiden. Vlak voor zonsopgang om 4.00 uur verdwijnt hij weer.

  • Zichtbaar: Je kunt de supermaan het beste fotograferen als je een camera met een krachtige telelens op een statief zet. Stel de belichtingstijd handmatig in om overbelichting te voorkomen.