Shutterstock
Leoniderne – stjerneskud

Kijk omhoog: Snelste meteoren aan de nachthemel komen in november

Ze komen met 70 km/s de dampkring binnen en veroorzaken een stralende regen van vallende sterren. De meteorenzwerm de Leoniden is onderweg, en wij leggen uit hoe je het beste van de indrukwekkende lichtshow kunt genieten.

In de tweede helft van november vallen de Leoniden elk jaar met circa 70 km/s in de atmosfeer van de aarde.

Dat is 200 keer zo snel als een geweerkogel, waardoor dit de snelste meteorenzwerm is die regelmatig de aarde raakt.

De vuurbolletjes zijn feller dan wat dan ook aan de nachtelijke hemel, behalve de maan. Het licht ontstaat als de meteoren de lucht eromheen verhitten, en afhankelijk van de samenstelling van de gassen in de lucht kan het licht onder meer groen of blauwig zijn.

De Leoniden zijn overblijfselen van komeet 55P/Tempel-Tuttle, die om de 33 jaar het binnenste zonnestelsel – en dus ook de aarde – bezoekt. De volgende keer, in 2031, is het waarschijnlijk een extra zware meteorenregen.

GIDS VOOR HET VERSCHIJNSEL

Stjernehimmel-Leoniderne
©

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?

De Leoniden pieken in de nacht van 17 op 18 november, en je kunt de meeste in de vroege ochtenduren zien, tussen 2.00 en 3.00 uur. Zoek een plek zonder al te veel lichtverontreiniging.

De meteoren kunnen overal aan de hemel te zien zijn, maar lijken te ontspringen aan een punt op 20-30 graden hoogte in het oosten. Kijk echter naar heel het oostelijke deel van de hemel.

HOE?

Als je veel meteoren wilt zien: neem de tijd, trek iets warms aan en ga er lekker voor zitten. Voor foto’s gebruik je een lange sluitertijd, zoals 30 seconden, en een groothoeklens.