Stjernehimlen Nordstjernen

Poolster is het kantelpunt van de nachthemel

Met zijn prominente plek aan de nachthemel wijst hij zeelieden al duizenden jaren de weg. De Poolster is een van de meest iconische sterren – en je kunt hem eenvoudig spotten. Lees hier hoe.

De Polaris, die ook de Poolster wordt genoemd, kun je in het winterdonker makkelijk zien. De ster heet zo, omdat hij vlak bij de noordpool van de hemel ligt – het punt loodrecht boven de geografische noordpool van de aarde – en dus altijd in het noorden te zien is.

Momenteel bevindt de Poolster zich op circa 3/4 graad van de hemelnoordpool, maar hij komt langzaam dichterbij, en rond 2100 zal hij zich op nog maar 1/2 graad van de noordpool bevinden – of zo lijkt het althans.

Stjernehimlen Nordstjernen

In een nacht draait de hele sterrenhemel rond met Polaris als het stralende middelpunt.

Eigenlijk verplaatst de hemelnoordpool zich, doordat de rotatieas van de aarde iets kantelt.

Polaris is een zogeheten gele superreus met 5,4 keer zo veel massa als de zon, maar over enkele duizenden jaren zal hij in een rode superreus veranderen.

Gids naar de Poolster

Polaris
© Jesper Grønne

Waar en wanneer?

Polaris vind je het hele jaar door en op elk moment van de nacht in het noorden, zo hoog als je eigen noordelijke breedtegraad. Vanuit Amsterdam is dat op circa 52 graden.

Je vindt het noorden met een kompas, eventueel op je mobiel. Ruim boven het midden van de hemel zie je duidelijk een vrij heldere ster – als je hem ziet, weet je het meestal meteen.

Je kunt Polaris ook vinden met behulp van de Steelpan. Trek een lijn tussen de twee sterren van de steel en trek die vier keer door in noordelijke richting – en daar vind je Polaris.