Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

zonsverduistering, zon

Maan neemt een hapje van de zon

Midden in de zomerwarmte trekt een donkere schaduw langs de zon. Op 10 juni heb je de enige kans van het jaar om op de noordelijke breedtegraden een ​​zonsverduistering te zien, dus zet een speciale bril op en geniet van de dans van de zon en de maan.

Shutterstock

De diameter van de zon is 400 keer zo groot als die van de maan, maar de maan staat bijna 400 keer zo dicht bij de aarde en kan daarom ons zicht op de zon volledig blokkeren tijdens een totale zonsverduistering.

Niet alle zonsverduisteringen zijn echter volledig. Op 10 juni vindt een zogeheten ringvormige zonsverduistering plaats. De maan zal helemaal voor de zon schuiven, maar omdat hij door zijn elliptische baan iets verder van de aarde staat dan normaal, zal hij de zonneschijf niet geheel kunnen bedekken.

zonsverduistering, illustratie
© Shutterstock

Maan werpt twee schaduwen

Het buitenste deel van de maanschaduw geeft een gedeeltelijke zonsverduistering. Het binnenste geeft een totale of ringvormige.

  • In het binnenste deel van de maanschaduw, de umbra, is de zonsverduistering totaal. Als de maan te ver weg is om de hele zon te blokkeren, zien we een ringvormige.

  • Rondom de umbra bevindt zich een zwakkere schaduw, de penumbra. Hier schuift de maan niet volledig voor de zon en is de zonsverduistering gedeeltelijk.

Daarom zal er een ring van zonlicht rond de maan te zien zijn. De ringvormige zonsverduistering is te zien in Groenland en Canada, maar in Europa kunnen we er ook een glimp van opvangen. De hoek is alleen enigszins scheef, en daarom zal de maan slechts een gedeelte van de zonneschijf bedekken tijdens deze gedeeltelijke zonsverduistering.

Na 10 juni moeten we wachten tot 25 oktober 2022 voordat we in Europa weer een zonsverduistering krijgen. En dat is dan ook een gedeeltelijke.

GIDS VOOR DE ZONSVERDUISTERING

  • WAAR EN WANNEER?

    De zonsverduistering is vanuit Nederland en België te zien van circa 11.19 tot 13.31 uur, en de zon is om ongeveer 12.27 uur maximaal bedekt door de maan.

  • ZICHTBAAR?

    Als je de verduistering wilt zien, gebruik dan een speciale zonsverduisteringsbril, die de schadelijke uv-stralen blokkeert. Anders loop je het risico dat je ogen beschadigd raken.

    Om foto’s te maken gebruik je een telelens met zonnefilter. Stel handmatig scherp op de verste afstand. Pas de belichtingstijd aan zodat het lichte deel van de zon niet te wit wordt.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg