Koning van de planetoïdengordel staat op één lijn met aarde en zon

Maart 2023: De dwergplaneet Ceres is het allergrootste hemellichaam in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Nu staat hij op één lijn met de zon en de aarde – en dat geeft jou de unieke kans om de verre planeet met je eigen ogen te bekijken.

Ceres

Onderzoek wijst uit dat er onder het oppervlak van Ceres mogelijk vloeibaar water stroomt.

Over Ceres

De planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter bevat miljoenen planetoïden, waarvan er zeker een miljoen meer dan een kilometer in doorsnee zijn. Maar bij de grootste bewoner van de gordel, Ceres, verbleken al zijn buren.

Ceres alleen al is goed voor 25 procent van alle massa in de planetoïdengordel en meet 939 kilometer in diameter. Ceres werd vroeger een planetoïde genoemd, maar wordt nu beschouwd als een dwergplaneet vanwege zijn bolvorm.

Op dit moment staat Ceres relatief dicht bij de aarde, en bovendien op één lijn met de aarde en de zon, waardoor de zon zijn bodem volledig verlicht. Door deze twee factoren valt Ceres meer op dan anders.

De dwergplaneet is niet met het blote oog te zien, maar wel met een verrekijker of telescoop.

Zo zie je Ceres

Stjernehimmel syd

Om 1.00 uur staat Ceres circa 45 graden boven de horizon op het zuiden.

©

Zo ga je te werk

Je kunt Ceres zien in de avond en nacht na 21 maart. Hij komt op in het oosten bij zonsondergang, en bereikt om 1.00 uur ’s nachts zijn toppunt – 45 graden boven de zuidelijke horizon.

Is het slecht weer op 21 maart, dan kun je best een paar dagen wachten. Ceres zal wel iets verder weg staan en iets zwakker zijn, maar in de praktijk maakt dat weinig uit.

Als het een paar nachten achter elkaar helder weer is, kun je Ceres’ beweging ten opzichte van de sterren fotograferen. Maak gewoon elke avond op hetzelfde tijdstip een foto.