Kijk omhoog: Zeven zusters geven blauw licht

De zeven blauwe sterren van de Plejaden prikkelden de verbeelding van onze voorouders – en nu kun je ze met eigen ogen zien. Wij wijzen je de weg naar het mooie verschijnsel.

De Plejaden

De sterrenhoop Plejaden reist door een blauwe gaswolk.

© Shutterstock

De sterrenhoop Plejaden inspireerde onder anderen de Maya’s en de Perzen tot vele mythen. In het oude Griekenland gaven de Plejaden bijna 3000 jaar geleden aanleiding tot de mythe van de zeven zussen. Ze werden door Zeus in sterren veranderd om hun vader Atlas te troosten, die de aardbol op zijn schouders moest dragen.

In het echt zijn de Plejaden een zogeheten sterrenhoop die, naast de zeven bekende sterren, meer dan 1000 sterren bevat.

Net als andere sterrenhopen zijn alle sterren in de Plejaden circa 115 miljoen jaar geleden ontstaan in dezelfde gaswolk. Die is sindsdien verdwenen, maar de sterren zijn verhuisd naar een nieuwe wolk die je ziet als een blauw waas rond de sterren.

In de herfst en winter kun je de zeven zusters van de Plejaden – of het Zevengesternte – met het blote oog zien.

GIDS VOOR HET VERSCHIJNSEL

De Plejaden
© Jesper Grønne

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?

De Plejaden zijn de hele maand te zien, maar het best in de nacht van 15 op 16 september, wanneer het maanlicht niet stoort. Om 1.00 uur zie je ze op 30 graden boven de oostelijke horizon.

HOE?

De zeven zusters van de Plejaden zijn zichtbaar met het blote oog, maar duidelijker met een verrekijker. Zet hem op een statief of laat hem tegen een tak leunen.

Fotografeer de sterrenhoop en zijn gaswolk met een lange telelens, een lange belichting en een gemotoriseerde montering, zodat je camera de beweging van de sterrenhoop langs de hemel kan volgen.