Kijk omhoog: Maagd herbergt twee enorme eieren

Twee gloeiend hete eieren, allebei zeker zeven keer zo zwaar als de zon. Ze gaan schuil in het sterrenbeeld Maagd, en vanavond kun je ze zien met behulp van onze aanwijzingen.

Spica Jomfruen
© Pablo Carlos Budassi

Het voorjaar is het beste moment om het sterrenbeeld Maagd en zijn helderste – en wellicht meest fascinerende – ster Spica eens beter te bekijken.

De oogverblindende ster bestaat in feite uit twee sterren die om elkaar heen draaien. Beide sterren zijn blauwig, heel heet en relatief groot, namelijk respectievelijk zeven en tien keer zwaarder dan de zon.

Het Spica-systeem bevat mogelijk ook kleinere sterren, maar dat is met de telescopen die we nu hebben niet te observeren.

De twee sterren in Spica zijn niet rond, zoals de zon, maar eivormig. Dat komt doordat ze heel dicht om elkaar draaien en daarmee langwerpiger worden, met de punten naar elkaar toe gericht. De sterren doen er slechts vier dagen over om een keer om elkaar heen te draaien.

GIDS VOOR HET VERSCHIJNSEL

Spica Jomfruen
© Jesper Grønne

Zo ga je te werk

Spica is heel mei zichtbaar. Rond 23.00 uur staat hij relatief hoog aan de hemel – 20 graden boven de horizon in zuidelijke richting – en kun je de sterren eenvoudig bewonderen.

Spica is met het blote oog te zien, maar de twee sterren in Spica zijn niet te onderscheiden. Ze draaien zo dicht om elkaar, dat zelfs onderzoekers moeilijk het verschil kunnen zien.

Met een verrekijker of telescoop zul je het blauwe licht van Spica zien fonkelen aan de hemel. Iets rechtsboven Spica zie je met een telescoop een aantal sterrenstelsels in Maagd.