Kijk omhoog: Kosmische bol fonkelt met 100.000 sterren

100.000 oeroude sterren dicht op elkaar in een enorme, fonkelende bol. Dit fraaie verschijnsel is nu zichtbaar aan de nachtelijke hemel, en wij laten je zien waar je moet kijken.

Messier 10
© NASA

In de lente en zomer staat de prachtige sterrenhoop Messier 10 hoog aan de nachtelijke hemel, waardoor je een glimp kunt opvangen van zijn circa 100.000 dicht opeengepakte sterren. Messier 10 is een bolvormige sterrenhoop, een ronde verzameling sterren die in dezelfde nevel zijn ontstaan en sindsdien bij elkaar zijn gebleven.

De meeste bolhopen zijn al vroeg in de geschiedenis van de Melkweg gevormd, dus de sterren erin zijn meestal meer dan 11 miljard jaar oud. Maar dit geldt niet voor alle sterren in Messier 10.

In het hart van de bolhoop bevinden zich veel jonge sterren van nog geen 5 miljard jaar oud. Mogelijk zijn ze gevormd door de botsing van twee oude sterren. De jonge sterren zijn te herkennen aan hun blauwige kleur, terwijl de oude geliger zijn.

ZO ZIE JE HET VERSCHIJNSEL

Messier 10 stjernehob
© Jesper Grønne

Zo ga je te werk

Waar en wanneer?

Op veel zomernachten kun je de bolhoop Messier 10 zien met een verrekijker. Je vindt hem ook bij de nieuwe maan van 18 juni, om één uur, op 25 graden boven de zuidelijke horizon.

Hoe?

Laat je verrekijker tegen een boom of op een statief rusten. Kam het gebied uit door de verrekijker langzaam op verschillende hoogten te bewegen, tot de sterrenhoop verschijnt.

Zoek naar een grote, beetje vage lichtbron. Als je twee diffuse lichtvlekken dicht bij elkaar ziet op bijna dezelfde hoogte, dan is de iets zwakkere rechts een andere bolhoop, Messier 12.