Kijk omhoog: De zon is kleiner dan normaal

Op dit moment ziet de zon er kleiner uit dan anders. Ontdek waarom en hoe je dit kosmische verschijnsel het beste kunt zien.

Aphelium – De zon staat verder weg dan normaal

Op het noordelijk halfrond staat de zon ’s zomers iets verder weg dan ’s winters.

© Shutterstock

Begin juli is de tijd van het jaar waarin de aarde in haar baan het verst van de zon staat, het zogeheten aphelium. De afstand is momenteel circa 152 miljoen kilometer, en dat is 5 miljoen kilometer meer dan in januari, toen de aarde het dichtst bij de zon was – in het perihelium.

Door de grote afstand is de zon kleiner dan anders aan de hemel. Het verschil in grootte bedraagt maar een paar procent, dus je kunt het met het blote oog niet zien. Op foto’s van de zon die in januari en juli zijn genomen, zie je het verschil beter.

Ondanks de grotere afstand voelt de zon in juli heter aan dan in januari. Dankzij de gekantelde as van de aarde staat het noordelijk halfrond in juli namelijk naar de zon toe. Hierdoor staat de zon hoger aan de hemel en ontvangen we meer van haar warmte.

Aphelium – De zon staat verder weg dan normaal
© Shutterstock & Ken Ikeda

Baan van de aarde is niet rond

ZO GA JE TE WERK

Aphelium – De zon staat verder weg dan normaal

De zon in juli (r) ziet er iets kleiner uit dan de zon in januari (l).

© Afdumitriu
  • Het aphelium vindt dit jaar plaats op 6 juli rond zonsondergang. De beste plekken om de zon op dit tijdstip te zien liggen aan een west- of noordkust.

  • Als de zon de horizon nadert, is haar licht niet zo intens als overdag, maar je moet er toch niet langdurig naar kijken – denk aan je ogen.

  • Als je geluk hebt, zie je een groene flits als de zon achter de horizon verdwijnt. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door atmosferische vervormingen van de allerlaatste zonnestralen van de dag.