Jupiter en Venus omringen de halve maan

Februari 2023: Op dit moment heb je een unieke kans om te zien hoe de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, Venus en de maan ontmoet aan de nachtelijke hemel. Het is te zien met het blote oog, maar met een verrekijker kun je fascinerende details waarnemen.

Over de gebeurtenis

Twee dagen na nieuwemaan kun je de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, en de warmste planeet, Venus, naast de ultradunne maansikkel zien staan.

De drie hemellichamen ontmoeten elkaar aan de avondhemel na zonsondergang, en bewegen dan samen naar de horizon. Omdat de maan in zo’n vroege fase is, heb je de kans om ‘aardeschijn’ te zien.

Daarbij kaatst de aarde zonlicht naar de donkere kant van de maan. Net als de maan heeft Venus fasen.

Met een gewone verrekijker kun je zien dat de planeet niet kogelrond lijkt, maar slechts gedeeltelijk door de zon wordt verlicht.

Je kunt de telescoop ook op Jupiter richten en de grootste manen van de planeet ernaast observeren.

Gids voor de gebeurtenis

©

Zo ga je te werk

Zoek op de avond van 22 februari een plek met vrij zicht op de horizon in westzuidwestelijke richting. Als de zon ondergaat, is het licht van de maan, Venus en Jupiter goed te zien.

De maan staat in het midden met Jupiter iets daarboven en Venus rechts. Ze zijn alle drie met het blote oog te zien, en hoe dichter ze bij de horizon komen, hoe groter ze lijken.

Met een gewone verrekijker kun je de dag- en nachtzijde van Venus, de manen van Jupiter en details van de maanbodem zien. Laat de verrekijker steunen op een statief of tegen een boom.