Halve maan krijgt bezoek van heinde en ver

Maart 2023: Nu heb je de mogelijkheid om te zien hoe de maan wordt omringd door onze buurplaneet Venus en de verre ijsgigant Uranus. Wij wijzen de weg naar deze kosmische ontmoeting en laten zien hoe je de verrassende details kunt spotten.

Uranus i stjernehimlen

Venus is goed te zien, maar Uranus kun je maar net met het blote oog ontwaren.

Over de ontmoeting

In de avond van 24 maart vind je de zeer zwakke maansikkel in het westen, en vlak daaronder zie je wat lijkt op een felle ster. De fonkelende stip is echter geen ster, maar onze buurplaneet Venus.

Als je hem met een gewone verrekijker bekijkt, zie je dat hij niet helemaal rond is, omdat hij – net als de maan – slechts deels door de zon wordt verlicht. Aan de andere kant van de maan vind je Uranus, die wat moeilijker te zien kan zijn.

Maar met een gewone verrekijker zou het moeten gaan. Het licht van Uranus is zwak, doordat hij zeker 3 miljard kilometer van ons verwijderd is, terwijl Venus ‘slechts’ 185 miljoen kilometer ver is.

Je kunt Uranus herkennen aan zijn blauwige kleur, die veroorzaakt wordt door het methaan in zijn atmosfeer.

Zo zie je de ontmoeting

stjernehimmel vest

Om 20.00 vind je de maan op 10-20 graden boven de horizon op het westen.

©

Zo ga je te werk

Bij zonsondergang op 24 maart kun je de maan en Venus in het westen zien. Daarna dalen ze af naar de horizon. Uranus is pas zichtbaar als de hemel een uur later donker wordt.

Als je een gewone verrekijker op de hemellichamen richt, zie je Uranus beter, en zie je ook dat Venus slechts voor ongeveer 80 procent door de zon wordt verlicht..

Om foto’s van de voorstelling te maken, gebruik je een statief. Uranus kan moeilijk te fotograferen zijn omdat zijn licht zo zwak is, maar je kunt het proberen met een langere belichting.