Gigantisch ei staat op één lijn met de aarde en de zon

April 2023: Hij staat verder weg dan Pluto en heeft de vorm van een ei. De dwergplaneet Haumea is uniek, en op dit moment heb je een uitstekende kans om hem aan de nachtelijke hemel te spotten.

Stjernehimlen, Haumea

Haumea is ongeveer 2000 bij 1000 kilometer, en dus behoorlijk ovaal.

Over Haumea

Het zonnestelsel huisvest acht planeten en vijf dwergplaneten. In tegenstelling tot planeten zijn dwergplaneten te klein om hun baan vrij te maken van andere objecten – maar ze zijn groot genoeg om ze onder de juiste omstandigheden met een amateurtelescoop te kunnen zien.

Op dit moment staat een van de vreemdste dwergplaneten, Haumea, op één lijn met de aarde en de zon en daarom is hij vanaf de aarde te zien. Haumea is niet bolvormig zoals de andere dwergplaneten, maar ovaal, dankzij zijn ongewoon hoge rotatiesnelheid. Het is ook de enige dwergplaneet die ringen heeft.

De hoge snelheid en de ringen zijn waarschijnlijk het gevolg van een botsing met een groot object miljarden jaren geleden. Haumea bevindt zich in de uithoeken van het zonnestelsel – verder van de zon dan Pluto – en daarom ontdekten wetenschappers hem pas in 2004.

Gids voor Haumea

Stjernehimlen, Haumea

Om 1.00 uur zie je Haumea op circa 45 graden boven de horizon in het zuiden.

©

Zo ga je te werk

Op 20 april staat Haumea op één lijn met de aarde en de zon, en maximaal dicht bij de aarde. Een uur na middernacht kun je hem zien, in het zuiden op halve hoogte aan de hemel.

Haumea is klein en niet erg fel, dus gebruik een telescoop om hem te ontdekken. Je vindt hem op circa 5 graden links schuin onder de heldere ster Arcturus in het sterrenbeeld Ossenhoeder.

Als je Haumea de komende maanden meermaals fotografeert, zul je zien dat hij ten opzichte van de sterren aan de hemel zakt, tot hij uiteindelijk achter de horizon verdwijnt.