Gids: Zo spot je Mars

Januari 2023: Mars staat miljoenen kilometers ver weg, maar je kunt hem met het blote oog zien – en hij is verrassend eenvoudig te spotten. Wij helpen je de rode planeet in het vizier te krijgen.

Over Mars

Onze rode buurman komt langs

Een van de hemellichamen die momenteel het beste te vinden zijn, is de rode planeet Mars. Deze planeet is een van de helderste objecten aan de sterrenhemel, al bevinden Mars en de aarde zich op dit moment vrij ver uit elkaar in hun baan om de zon. Ongeveer eens in de twee jaar komt Mars dicht bij ons – dat wil zeggen binnen een afstand van zo’n 100 miljoen kilometer – wanneer de zon, de aarde en Mars op één rechte lijn staan.

Maar dat gebeurt dit jaar niet. Mars is goed te herkennen aan zijn oranjerode gloed van roestkleurig stof op het oppervlak. Het stof is zo rood doordat de Marsbodem veel ijzer­oxide bevat, dat onder meer roest en bloed hun rode kleur geeft. De bodem van Mars bevat 18 procent ijzeroxide, de aardbodem slechts 8 procent. Je kunt de kleur van Mars met het blote oog of een verrekijker zien.

Gids voor Mars

Om 21.30 uur vind je Mars op 25-30 graden boven de horizon op het westen.

©

Waar en wanneer?

Elke avond in januari rond 22.00 uur zie je Mars in het zuiden of zuidwesten op 50 à 60 graden boven de horizon. In de loop van de avond en nacht trekt de planeet omlaag in westelijke richting.

Op 3 en 30 januari komt de maan heel dicht bij Mars. Op 3 januari zelfs zo dichtbij dat Mars bijna verdrinkt in het licht van de maan.

Door een telescoop zie je details op het oppervlak van Mars, zoals het witte ijs op de pool. Gebruik een sterke vergroting, dus een oculair met een korte brandpuntsafstand.