Gids: Venus ontmoet de maan op klaarlichte dag

Normaal moet je wachten tot de avond valt om spectaculaire astronomische shows aan de hemel te zien, maar nu heb je de kans te zien hoe Venus de maan ontmoet op klaarlichte dag – volg gewoon deze gids.

De maan en Venus

De maan en Venus zijn na de zon de helderste hemellichamen.

© Shutterstock

De zon en de maan zijn niet de enige hemellichamen die je op klaarlichte dag kunt zien. Ook onze buurplaneet Venus zie je soms fel aan de hemel schijnen.

Dat komt deels doordat de planeet relatief dicht bij ons staat, maar ook doordat hij bedekt is door een dikke wolkenlaag die het zonlicht zeer flink weerkaatst.

Overdag op 20 juli kun je zelfs een zeldzame kosmische ontmoeting meemaken als Venus heel dicht bij de maan staat. De twee hemellichamen zullen slechts zo’n 7 graden van elkaar verwijderd zijn aan de hemel. Beide zijn met het blote oog te zien, maar Venus zie je waarschijnlijk beter met een verrekijker.

De maan is maar een dun sikkeltje, en als je door een verrekijker kijkt, zie je dat Venus niet veel anders is – de schijf wordt slechts voor zo’n 15 procent verlicht door de zon.

ZO ZIE JE HET VERSCHIJNSEL

De maan en Venus

Om 12 uur staan de maan en Venus circa 30 graden boven de horizon in het oostzuidoosten.

© Jesper Grønne

Zo ga je te werk

Venus en de maan staan niet ver van de zon aan de hemel. Pas daarom op dat je niet rechtstreeks naar de zon kijkt – dit kan blijvend oogletsel veroorzaken.

Op 20 juli kun je het grootste deel van de dag de maan en Venus aan de hemel zien. Rond het middaguur vind je de maan op circa 30 graden links van de zon op het oostzuidoosten.

Zoek eerst het maansikkeltje en richt er een gewone verrekijker op. Beweeg de verrekijker dan langzaam iets naar beneden en naar rechts tot je Venus vindt.