Over maansverduisteringen
Als de zon, aarde en maan op één lijn staan en de maan in de schaduw van de aarde valt, treedt er een maansverduistering op.
Dit gebeurt altijd met vollemaan, maar niet bij elke vollemaan omdat de baan van de maan om de aarde iets helt ten opzichte van de zon.
Maansverduisteringen komen een paar keer per jaar voor, en als de maan helemaal door de kernschaduw van de aarde trekt, is de maansverduistering totaal.

Een deel van de maan ligt in de kernschaduw, de rest in de lichtere bijschaduw.
Dan wordt de maan heel donker, maar ook roodachtig, omdat rood licht van de zon door de atmosfeer om de aarde wordt gebogen en op de maan valt.
Als de maan een beetje door de kernschaduw of uitsluitend door de bijschaduw van de aarde trekt, spreken we van een gedeeltelijke maansverduistering.
In het laatste geval is het een penumbrale maansverduistering.
Gids voor de maansverduistering

WAAR EN WANNEER?
In de Benelux is alleen het begin van de maansverduistering zichtbaar. De maan bevindt zich volledig in de kernschaduw van de aarde en ontvangt geen rechtstreeks zonlicht meer.
Op 16 mei beweegt de maan om 3.32 uur door de lichte bijschaduw van de aarde. Pas om 5.29 uur is de verduistering echt te zien, wanneer de maan door de donkere kernschaduw trekt.
ZICHTBAARHEID?
Om foto’s te maken zet je je camera op een statief, zodat het beeld niet beweegt bij de zwakke verlichting. En om in te zoomen heb je een telescoop met motor nodig.