Bekijk een ruimtestation vanuit je eigen huis

Een onderzoekslaboratorium in de ruimte – het klinkt als ver weg, maar je kunt er een zien door je eigen raam. Het internationale ruimtestation ISS komt regelmatig boven je hoofd langs – en je kunt het makkelijk spotten als je deze gids volgt.

Sterrenhemel, ISS

Over het ISS

Met een lengte van 109 meter en een gewicht van 420 ton is het internationale ruimtestation ISS het grootste door mensen gemaakte object in de ruimte. Het was te zwaar om het ineens te lanceren, en daarom werden de modules ervan een voor een de ruimte in gestuurd – de eerste in 1998 – en vervolgens in elkaar gezet.

Het ISS functioneert vooral als onderzoekslaboratorium en wordt sinds 2000 bemand, meestal door zes à zeven astronauten tegelijk.

Sterrenhemel, astronaut, ISS
©

ISS is voortdurend in vrije val

Astronauten op het ruimtestation ISS zijn gewichtloos, maar blijven naar beneden vallen.

Het zwaartekrachtveld van de aarde trekt het ruimtestation en alles daarin naar beneden, naar de aarde toe.

Tegelijkertijd gaat het ruimtestation met alles erin met grote snelheid vooruit.

Het gecombineerde effect van de twee krachten is een cirkelvormige val die nooit de aarde raakt.

Het ISS zweeft meer dan 400 kilometer boven je hoofd. Toch kun je het makkelijk spotten, want het is een van de helderste objecten aan de nachtelijke hemel. Het is zelfs te zien vanuit plaatsen met veel lichtvervuiling. Het ISS is zo licht doordat het glanzende oppervlak van het station het zonlicht weerkaatst.

Je kunt het ISS zeker één keer per maand aan de hemel zien, en soms zelfs meerdere nachten achter elkaar. Het reist met bijna 28.000 km/h, zodat je zijn beweging langs de hemel duidelijk kunt zien. Door deze hoge snelheid draait het ISS 16 keer per 24 uur om de aarde, en je kunt het geluk hebben het twee keer in één nacht te zien.

Gids voor het ISS

©

Zo ga je te werk

Op de website spotthestation.nasa.gov kun je zien wanneer het ISS langskomt. In sommige delen van Europa is het eind april zichtbaar, en ook verschijnt het meerdere keren in mei.

Het ISS is vanaf elke plek op aarde tussen 63 graden noorder- en zuiderbreedte te zien. Ben je verder naar het noorden of zuiden, dan zal het ISS zich dicht bij of onder de horizon verbergen.

Als je foto’s wilt maken van het ISS, gebruik dan een statief. Stel de sluitertijd van je camera in op 4 à 5 minuten en gebruik een handmatige instelling met een lage ISO. Zo voorkom je dat je de foto overbelicht.