OVER DE KOMEET TSJOERJOEMOV-GERASIMENKO
De komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko staat bekend om zijn vreemde vorm. Hij lijkt wel wat op een badeend, en in november 2021 zwemt hij ongebruikelijk dicht langs ons.
De komeet ontstond bij de vorming van het zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden.
Hij bevond zich lang in de Kuipergordel buiten de banen van de planeten, maar is op een gegeven moment dieper het zonnestelsel in geslingerd, waar hij nu ronddraait.

De sonde Rosetta zette in 2014 een lander af op de komeet Tsjoerjoemov-Gerasimenko.
De komeet heeft een diameter van 4 kilometer en draait in 12,4 uur om zijn eigen as en in 6,45 jaar om de zon.
In 2014 was hij het doel van de ruimtesonde Rosetta, die er een kleine landingsmodule neerzette – de eerste gecontroleerde landing op een komeet.
Rosetta nam meer dan 100.000 foto’s van de planeet en draaide er twee jaar dicht omheen, waarna de sonde gecontroleerd crashte op de planeet.
GIDS VOOR DE KOMEET

Om 1.00 uur staat de komeet in het oosten op 30 graden boven de horizon.
WAAR EN WANNEER?
Rond 1.00 uur kun je de komeet in het oosten op circa 30 graden boven de horizon zien. Begin november staat hij iets onder de heldere ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
ZICHTBAAR?
Dit jaar is de komeet ongebruikelijk helder en is hij heel november en december te zien. Met een verrekijker kun je de komeet zelf zien, met een telescoop ook een deel van de staart.
Op 4 november is het nieuwe maan, en in de tijd daarna is er heel weinig maanlicht. Als je daarnaast kunstlicht in de omgeving kunt vermijden, heb je optimaal zicht op de komeet.