Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk
Farvet måne

Atmosfeer verdraait de vorm en kleuren van de maan

18 maart 2022: Als je klaarstaat wanneer de vollemaan boven de horizon verschijnt, kun je een sterk vervormde versie van het hemellichaam zien.

Op dit moment kun je een afgeplatte, gekleurde maan zien. Die kans doet zich voor als de vollemaan heel laag over de horizon staat, zodat het licht je schuin door de atmosfeer bereikt.

Het licht moet dus door een dikke luchtlaag, waardoor het meer vervormd wordt dan wanneer de maan hoog aan de hemel staat.

De onderrand van de maan lijkt hoger uit te komen, waardoor het hemellichaam platter wordt. Tegelijk wordt het licht zodanig gebroken dat de blauwe tonen verdwijnen en de maan roder wordt.

Bovendien zie je een dunne groene rand aan de bovenkant van de maan en een rode rand aan de onderkant. Ten slotte lijkt de maan groter dan anders als ze laag aan de hemel staat.

Dit komt niet door de atmosfeer, maar doordat je de maan in relatie tot gebouwen of bomen aan de horizon ziet.

GIDS VOOR MAAN

Stjernekort - månens farver og former

Bij zonsondergang komt de volle maan op boven de oostelijke horizon.

© Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk

WAAR EN WANNEER?

Op 18 maart, als de zon ondergaat in het westen, kun je de volle maan in het oosten zien opkomen. Zoek een plek met vrij zicht op de horizon op het noordoosten.

ZICHTBAARHEID

De platte vorm en vervormde kleuren van de maan zie je het best met een verrekijker. De gekleurde randen aan de boven- en onderkant komen op foto’s echter het duidelijkst tevoorschijn.

Om alle details op een foto vast te leggen heb je een hoge resolutie en scherptediepte nodig. Gebruik een statief en probeer een diafragma van 6,7, ISO 800 en twee seconden sluitertijd.