Weegschaal - Zo vind je het sterrenbeeld Weegschaal

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Weegschaal is het op 29 na grootste sterrenbeeld van de 88 officiële. Weegschaal is van april tot juli op het noordelijk halfrond te zien en in de winter op het zuidelijk halfrond. Vind Weegschaal met onze sterrenbeeldengids, en leer de hemel beter kennen.

sterrenbeeld-weegschaal
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Weegschaal

Het sterrenbeeld Weegschaal, Libra in het Latijn, is het op 29 na grootste sterrenbeeld aan de hemel.

De Babyloniërs en de oude Grieken beschouwden Weegschaal niet als een op zichzelf staand teken, maar als een arm en as van het nabijgelegen sterrenbeeld Schorpioen.

Het sterrenbeeld Weegschaal werd pas later gevormd door geleerden in het oude Rome, die het teken zagen als de weegschaal der gerechtigheid, omhooggehouden door de godin van de gerechtigheid, Astraia.

Weegschaal is het enige sterrenbeeld in de dierenriem dat geen levend wezen voorstelt.

Weegschaal bevat de oudste ster in het heelal

14,27 miljard jaar. Zo oud schatten astronomen de ster HD 140283 in het sterrenbeeld Weegschaal.

Het is geen verrassing dat zijn hoge leeftijd de ster de bijnaam Methusalem heeft opgeleverd, naar de oude figuur uit de Bijbel.

Methusalem is de oudste ster in het heelal die astronomen kennen.

Methusalem werd eerst geschat op 16 miljard jaar oud, op basis van gegevens van de Hubble-telescoop over de helderheid, oppervlaktetemperatuur en grootte van de ster.

Methusalem-ster-weegschaal

Methusalem in het sterrenbeeld Weegschaal is de oudste ster in het heelal die astronomen kennen. Methusalem ontwikkelt zich tot een rode reuzenster en uiteindelijk zal hij krimpen en in een witte dwergster veranderen.

© ESA/Hubble

Aangezien het heelal naar schatting ongeveer 13,7 miljard jaar oud is, zou Methusalem enkele miljarden jaren eerder zijn ontstaan, wat uiteraard niet mogelijk is.

Vandaag de dag wordt Methusalem geschat op 14,27 miljard jaar oud, met een foutmarge van plus of min 0,8 miljard jaar.

De ster kan dus vroeg in de geschiedenis van het heelal zijn ontstaan – zo vroeg dat de onderzoekers concluderen dat geen andere bekende sterren in het heelal zo oud zijn.

Astronomen denken dat Methusalem is ontstaan in een dwergstelsel dat ongeveer 12 miljard jaar geleden met de Melkweg in botsing is gekomen en is samengesmolten.

Weegschaal - Zo vind je het sterrenbeeld Weegschaal

In dit overzicht vind je enkele van de meest opvallende sterren in het sterrenbeeld Weegschaal. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in schijnbare helderheid, een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Stjernebilledet Vægten

Zuben Elschemali (β)

Alternatieve naam: Beta Librae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Zuben Elschemali een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 2,6. Het is de helderste ster in Weegschaal.

Kleur: Wit
Afstand tot de aarde: 185 lichtjaar

1

Zuben Elgenubi (α)

Alternatieve naam: Alpha Librae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Zuben Elgenubi een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 5,15.

Kleur: Geel-wit
Afstand tot de aarde: 77,2 lichtjaar

2

Brachium (σ)

Alternatieve naam: Sigma Librae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Brachium een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,29.

Kleur: Geel-wit
Afstand tot de aarde: 287 lichtjaar

3

Zuben Elakrab (γ)

Alternatieve naam: Gamma Librae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Zuben Elakrab een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,91.

Kleur: Oranje-rood
Afstand tot de aarde: 163,1 lichtjaar

4

Methusalem

Alternatieve naam: HD 140283
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Methusalem een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 7,205.

Kleur: Blauw
Afstand tot de aarde: 200 lichtjaar

5
© Shutterstock