Voerman – Zo vind je het sterrenbeeld Voerman

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Voerman is het op 20 na grootste van de 88 officiële sterrenbeelden. Het is op het noordelijk halfrond te zien van december tot maart. Vind de Voerman met onze sterrenbeeldengids en leer de hemel beter kennen.

Sterrenbeeld Voerman
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Voerman

Het sterrenbeeld Voerman ligt in het centrum van de Melkweg. De grootste sterren in de constellatie hebben de vorm van een puntige helm die door een wagenman wordt gedragen, ‘Auriga’ in het Latijn.

De Voerman verwijst naar verschillende personages in de Griekse mythologie, maar wordt vooral geassocieerd met de held Erichthonius, zoon van Hephaestus, die werd opgevoed door de godin Athena.

Volgens de legende vond Erichthonius de Quadriga (vierspan) uit, die werd getrokken door vier paarden. Erichthonius gebruikte zijn strijdwagen in de oorlog en werd later tot koning van Athene gekroond.

Ter ere van Erichthonius’ vindingrijkheid en heldendaden plaatste Zeus hem samen met zijn strijdwagen aan de hemel.

De beroemdste ster in het sterrenbeeld Voerman heet Capella, en is de op vijf na helderste ster. Capella wordt vaak in verband gebracht met de mythologische nimf Amalthea, die Zeus voedde met melk en honing, vaak in de gedaante van een geit.

De drie sterren Epsilon, Zeta en Eta Aurigae worden ook wel ‘de kinderen’ genoemd, en worden afgebeeld als geitjes, gedragen op de linkerarm van de Voerman.

Sterrenhopen verlichten het sterrenbeeld Voerman

Elk jaar in februari, wanneer het sterrenbeeld Voerman op zijn helderst is, biedt de nachtelijke hemel een van de mooiste bezienswaardigheden.

Dan zie je namelijk de sterrenhopen Messier 36, Messier 37 en Messier 38, die samen een licht gebogen lijn vormen over de grote, regelmatige vijfhoek die Voerman is.

Open sterrenhopen bevatten tot honderden sterren, die allemaal in dezelfde moleculaire gaswolk zijn gevormd.

Voerman aan de nachtelijke hemel

In februari heb je een perfect zicht op de sterrenhopen Messier 36, Messier 37 en Messier 38, die samen een licht gebogen lijn vormen over het sterrenbeeld Voerman.

De sterrenhoop Messier 37 bevindt zich uiterst links van het sterrenbeeld Voerman en is met meer dan 500 sterren duidelijk de grootste en helderste van de drie open sterrenhopen.

Samen bevatten de drie sterrenhopen ongeveer 660 geïdentificeerde sterren. De kleinste sterrenhoop, Messier 36, heeft slechts zo’n 60 sterren.

Zo vind je het sterrenbeeld Voerman

In dit overzicht vind je enkele van de meest opvallende sterren in het sterrenbeeld Voerman. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in schijnbare helderheid, een astronomisch classificatiesysteem dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Sterrenbeeld Voerman

Capella (α)

Alternatieve naam: Alpha Aurigae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Capella een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 0,08. Capella is de op vijf na helderste ster aan de hemel.

Kleur: Geel
Afstand tot de aarde: 42,92 lichtjaar.

1

Almaaz (ε)

Alternatieve naam: Epsilon Aurigae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Almaaz een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,04.

Kleur: Geel-wit
Afstand tot de aarde: 2000 lichtjaar.

2

Haedus I (η)

Alternatieve naam: Sadatoni
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Haedus I een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,18.

Kleur: Blauw
Afstand tot de aarde: 243 lichtjaar.

3

Haedus II

Alternatieve naam: Eta Aurigae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Haedus II een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,76.

Kleur: Rood
Afstand tot de aarde: 782,8 lichtjaar.

4

Hassaleh (ι)

Alternatieve naam: Iota Aurigae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Hassaleh een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 2,69.

Kleur: Oranje
Afstand tot de aarde: 492,6 lichtjaar.

5

Mahasim (θ)

Alternatieve naam: Theta Aurigae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Mahasim een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 2,65.

Kleur: Blauw
Afstand tot de aarde: 166 lichtjaar.

6

Menkalinan (θ)

Alternatieve naam: Beta Aurigae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Menkalinan een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 1,9.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 81,21 lichtjaar.

7
© Shutterstock