Slang – Het sterrenbeeld Slang

Slang is het enige van de 88 sterrenbeelden dat uit twee afzonderlijke gebieden bestaat – Kop van de Slang (Serpens Caput) en Staart van de Slang (Serpens Cauda). Tussen de twee gebieden ligt de Slangendrager, die de slang draagt.

Het sterrenbeeld Slang
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Slang

Volgens de legende was de slangendrager van het sterrenbeeld – een genezer met de naam Asclepius – er getuige van dat een slang uit de dood herrees toen een andere slang een speciaal kruid op zijn huid legde.

Volgens de legende leende Asclepius deze techniek om mensen uit de dood op te wekken.

In het sterrenbeeld Slang staat een van de beroemdste sterrennevels van ons melkwegstelsel, de Adelaarsnevel.

Er zijn ook de twee sterrenhopen Messier 5 en Messier 16, genoemd naar de Franse astronoom Charles Messier, die meer dan 100 van de meest opvallende hemellichamen van de Melkweg in kaart bracht.

Eind december zijn er ook twee meteorenzwermen te zien in het sterrenbeeld Slang – Omega Serpentiden en Sigma Serpentiden.

Slang bevat Zuilen der Schepping

In 1995 legde de Hubble-ruimtetelescoop misschien wel de meest iconische sterrennevel in de Melkweg vast. De Zuilen der Schepping zijn een stervoedende formatie van gas en stof in de vorm van drie zuilen.

De dichte zuilen van de sterrennevel bestaan voornamelijk uit waterstof en stikstof, die op de Hubble-opname in het groen zijn weergegeven. De blauwe kleuren van het beeld vertegenwoordigen zuurstof, terwijl de rode kleuren zwavel vertegenwoordigen.

De sterrennevel Zuilen der Schepping

De sterrennevel Zuilen der Schepping is een van de meest iconische hemellichamen in het sterrenbeeld Slang. De sterrennevel werd voor het eerst gedocumenteerd door de Hubble-telescoop in 1995.

© Shutterstock

De nevel bevindt zich in de Adelaarsnevel op ongeveer 7000 lichtjaar van de aarde in de richting van het sterrenbeeld Slang.

Dus we weten alleen hoe de iconische zuilen er 7000 jaar geleden uitzagen. En wetenschappers speculeren dat de Zuilen der Schepping niet meer bestaan.

Een enorme stofwolk in de buurt van de nevel kan een schokgolf zijn van een supernova, die de zuilen zo’n 6000 jaar geleden kan hebben getroffen.

Of de schokgolf de kolommen heeft verbrijzeld, zullen we pas over 1000 jaar weten, wanneer het licht van de gebeurtenis ons bereikt.

Zo vind je het sterrenbeeld Slang

In dit overzicht vind je enkele van de meest opvallende sterren in het sterrenbeeld Slang. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in schijnbare helderheid, een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Het sterrenbeeld Slang

Alya (θ)

Alternatieve naam: Theta Serpentis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Alya een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,62.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 154,64 lichtjaar

1

Eta Serpentis (η)

Alternatieve naam: 58 Serpentis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Eta Serpentis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,26.

Kleur: Oranje-rood
Afstand tot de aarde: 60,5 lichtjaar

2

Nu Serpentis (ν)

Alternatieve naam: 53 Serpentis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Nu Serpentis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,32.

Kleur: Wit
Afstand tot de aarde: 203 lichtjaar

3

Xi Serpentis (ξ)

Alternatieve naam: 53 Serpentis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Xi Serpentis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,54.

Kleur: Geel-wit
Afstand tot de aarde: 105,3 lichtjaar

4

Epsilon Serpentis (ε)

Alternatieve naam: 37 Serpentis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Epsilon Serpentis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,71.

Kleur: Wit
Afstand tot de aarde: 70 lichtjaar

5

Unukalhai (α)

Alternatieve naam: Alpha Serpentis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Unukalhai een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 2,6. Unukalhai is dan ook de helderste ster in het sterrenbeeld.

Kleur: Oranje
Afstand tot de aarde: 74 lichtjaar

6

Delta Serpentis (δ)

Alternatieve naam: 13 Serpentis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Delta Serpentis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,8.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 210 lichtjaar

7

Beta Serpentis (β)

Alternatieve naam: 28 Serpentis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Beta Serpentis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,65.

Kleur: Oranje-rood
Afstand tot de aarde: 155 lichtjaar

8

Gamma Serpentis (γ)

Alternatieve naam: 28 Serpentis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Gamma Serpentis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,85.

Kleur: Geel-wit
Afstand tot de aarde: 36,7 lichtjaar

9
© Shutterstock