Ram – Zo vind je het sterrenbeeld Ram

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Ram is het op 38 na grootste sterrenbeeld van de 88 officiële. Ram is op het noordelijk halfrond van eind oktober tot januari te zien. Vind Ram met onze sterrenbeeldengids, en leer de hemel beter kennen.

Het sterrenbeeld Ram
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Ram

Het sterrenbeeld Ram, Aries in het Latijn, is het op 38 na grootste sterrenbeeld aan de hemel.

De naam Ram komt uit de Griekse mythologie, waarin een ram met een gouden vacht de koningskinderen Phrixos en Helle redde van hun boosaardige stiefmoeder.

Als dank gaf de god Zeus de ram een plekje aan de hemel als een sterrenbeeld.

Het zwak schijnende sterrenbeeld werd ruim 2000 jaar voor het eerst waargenomen door de Griekse astronoom Ptolemaeus.

Ram bevat Melkwegachtig spiraalstelsel

Op 116 miljoen lichtjaar van de aarde, in het sterrenbeeld Ram, staat het spiraalstelsel NGC 772. Dit spiraalstelsel heeft veel gemeen met ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg.

Beide stelsels worden omringd door een groepje kleinere satellietstelsels, die via de zwaartekracht aan respectievelijk de Melkweg en NGC 772 gebonden zijn.

NGC 772 wijkt echter op een aantal vlakken af van de Melkweg.

Het spiraalstelsel NGC 772

Het spiraalstelsel NGC 772 licht zwak op in het sterrenbeeld Ram. Het sterrenstelsel doet denken aan onze eigen Melkweg, maar is langwerpiger van vorm doordat omliggende, kleinere stelsels aan de spiraalarmen hebben getrokken.

© ESA/Hubble & NASA, A. Seth et al.

Anders dan de Melkweg en de meeste andere bekende sterrenstelsels heeft NGC 772 geen zogeheten balkspiraal in het centrum.

Deze balk bestaat uit miljarden sterren en transporteert materie door de kern van het stelsel, wat waarschijnlijk essentieel is voor stervorming.

NGC 772 in het sterrenbeeld Ram is bovendien langwerpiger van vorm dan de Melkweg.

Dat komt doordat de zwaartekracht van een kleiner stelsel in de buurt van NGC 772 aan de armen van het spiraalstelsel heeft getrokken, waardoor ze een andere vorm hebben gekregen.

Zo vind je het sterrenbeeld Ram

In dit overzicht vind je enkele van de meest opvallende sterren in het sterrenbeeld Ram. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in schijnbare helderheid, een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Het sterrenbeeld Ram

Hamal (α)

Alternatieve naam: Alpha Arietis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Hamal een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 2,0. Dat maakt Hamal tot de helderste ster in het sterrenbeeld Ram en de op 49 na helderste ster aan de nachtelijke hemel.

Kleur: Oranje
Afstand tot de aarde: 65,88 lichtjaar

1

Sheratan (β)

Alternatieve naam: Beta Arietis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Sheratan een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 1,55.

Kleur: Wit
Afstand tot de aarde: 59,69 lichtjaar

2

Bharani

Alternatieve naam: 41 Arietis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Bharani een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,63.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 165,7 lichtjaar

3

Mesarthim (γ)

Alternatieve naam: Gamma Arietis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Mesarthim een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,86.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 163,1 lichtjaar

4

Epsilon Arietis (υ)

Alternatieve naam: 48 Arietis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Epsilon Arietis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,63.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 332,7 lichtjaar

5
© Shutterstock