Noorderkroon – Zo vind je het sterrenbeeld

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Noorderkroon is het op 72 na grootste sterrenbeeld van de 88 officiële. Noorderkroon is in de lente en zomer te zien op het noordelijk halfrond. Vind Noorderkroon met onze sterrenbeeldengids, en leer de hemel beter kennen.

Het sterrenbeeld Noorderkroon
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Noorderkroon

Het sterrenbeeld Noorderkroon, Corona Borealis in het Latijn, bestaat uit zeven hoofdsterren die samen een kroon aan de hemel vormen.

Volgens de Griekse mythologie behoorde de kroon toe aan de dochter van de mythische koning Minos, Ariadne.

Zij had de kroon van de god Dionysos gekregen omdat ze op het eiland Kreta was achtergelaten door de held Theseus, die op weg was om het monster Minotaurus te doden.

Volgens een andere mythe speelde Noorderkroon zelfs een rol bij het verslaan van Minotaurus, aangezien de kroon door Theseus werd gebruikt om het labyrint waarin het monster zich schuilhield te verlichten.

Naast de hoofdsterren bevat Noorderkroon een groot aantal sterrenstelsels, waaronder het elliptische stelsel NGC 6086 en de Corona Borealis-supercluster, die uit meer dan 400 sterrenstelsels bestaat.

Grootste structuur van het heelal beslaat meerdere stelsels

In 2013 ontdekten wetenschappers een cluster van sterrenstelsels die zo groot is dat je het niet kunt bevatten.

De cluster bevat miljarden sterrenstelsels die door de zwaartekracht met elkaar zijn verbonden en die zich uitstrekken over de sterrenbeelden Noorderkroon en Hercules, en delen van Draak en Lier.

De ’Grote Muur in Hercules-Corona Borealis’, zoals de cluster wordt genoemd, is 10 miljard lichtjaar van ons verwijderd en heeft een doorsnee van maar liefst 10 miljard lichtjaar. De gigantische structuur wordt bijeengehouden door de zwaartekracht tussen sterrenstelsels.

Als je met de lichtsnelheid kon reizen, zou het dus 10 miljard jaar duren om van het ene uiteinde van de cluster naar het andere te komen.

Hercules Corona Borealis

Dit is een artistieke interpretatie van de grootste structuur van het heelal, de Grote Muur in Hercules-Corona Borealis, die in 2013 werd geobserveerd.

© Pablo Carlos Budassi

Onderzoekers ontdekten het grootst bekende object van het heelal door zogeheten gammaflitsen te analyseren. Gammaflitsen zijn uitzonderlijk krachtige uitbarstingen van elektromagnetische kortgolvige straling in twee stralingskegels.

In korte tijd zendt een gammaflits tot tien keer zoveel energie uit als de zon in haar hele bestaan uitstraalt.

Jarenlang was de bron van deze flitsen onbekend, maar nu weten we dat ze afkomstig zijn van exploderende sterren in verre stelsels.

Als het heelal uitdijt, bewegen clusters van sterrenstelsels zich van elkaar weg. Hoe verder weg ze zijn, hoe hoger hun snelheid van de aarde af, en hoe meer de rode golflengten van het licht te zien zullen zijn in metingen van de gammaflitsen.

De mate van roodverschuiving is bij benadering te vertalen in een afstand.

De gigantische omvang van de cluster bezorgt astronomen hoofdbrekens. Metingen tonen aan dat de cluster van sterrenstelsels enkele miljarden jaren na de oerknal is ontstaan. Zo’n gigantische structuur zou niet in deze tijdspanne hebben moeten kunnen ontstaan.

Zo vind je het sterrenbeeld Noorderkroon

In dit overzicht vind je enkele van de meest opvallende sterren in het sterrenbeeld Noorderkroon. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in schijnbare helderheid, een astronomisch classificatiesysteem dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Het sterrenbeeld Noorderkroon

Alphecca (α)

Alternatieve naam: Alpha Coronae Borealis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Alphecca een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 2,23. Alphecca is daarmee de helderste ster in het sterrenbeeld Noorderkroon.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 75 lichtjaar

1

Nusakan (β)

Alternatieve naam: Beta Coronae Borealis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Nusakan een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,28.

Kleur: Geel-wit
Afstand tot de aarde: 114 lichtjaar

2

Gamma Coronae Borealis (γ)

Alternatieve naam: 8 Coronae Borealis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Gamma Coronae Borealis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,62.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 146 lichtjaar

3

Epsilon Coronae Borealis (ε)

Alternatieve naam: 13 Coronae Borealis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Epsilon Coronae Borealis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,13.

Kleur: Oranje-rood
Afstand tot de aarde: 230 lichtjaar

4

Theta Coronae Borealis (θ)

Alternatieve naam: 4 Coronae Borealis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Theta Coronae Borealis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,15.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 375 lichtjaar

5

Delta Coronae Borealis (δ)

Alternatieve naam: 10 Coronae Borealis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Delta Coronae Borealis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,59.

Kleur: Geel
Afstand tot de aarde: 170 lichtjaar

6

Iota Coronae Borealis (ι)

Alternatieve naam: 14 Coronae Borealis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Iota Coronae Borealis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,96.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 311,82 lichtjaar

7
© Shutterstock