Lynx - Zo vind je het sterrenbeeld Lynx

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Lynx is het op 27 na grootste van de 88 officiële sterrenbeelden. De Lynx is op het noordelijk halfrond te zien van december tot maart. Vind de Lynx met onze sterrenbeeldengids en leer de hemel beter kennen.

Sterrenbeeld Lynx aan de hemel
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Lynx

Lynx is een groot sterrenbeeld zonder heldere sterren, gelegen tussen Grote Beer, Tweelingen en Voerman.

Het sterrenbeeld Lynx kreeg in de 17e eeuw zijn naam van de Poolse astronoom Johannes Hevelius.

Het ontleent zijn naam waarschijnlijk aan Hevelius‘ schertsende opmerking dat je het gezichtsvermogen van een kat nodig hebt om het zwak verlichte sterrenbeeld te kunnen zien.

In de Griekse mythologie doen verhalen de ronde over de mythologische figuur Lynceus (wat ‘lynx’ betekent in het Latijn), die het scherpste gezichtsvermogen ter wereld had. Lynceus kon zelfs dingen ondergronds zien.

In totaal vormen zeven sterren het sterrenbeeld Lynx, maar toen de Hipparcos-satelliet begin jaren 1990 het sterrenbeeld scande, bracht hij 1565 sterren in het gebied in kaart. 105 van deze sterren zijn met het blote oog te zien bij een heldere nacht.

Galactische ufo verstopt in het sterrenbeeld Lynx

In 2012 zag de Hubble-telescoop een ufo in het sterrenbeeld Lynx. In de ufo zaten echter geen groene mannetjes, maar miljoenen sterren.

De iconische telescoop maakte namelijk een foto van het sterrenstelsel NGC 2683, dat de vorm heeft van een enorme vliegende schotel en daarom de bijnaam ‘ufo-sterrenstelsel’ kreeg.

Het ufo-sterrenstelsel ligt 35 miljoen lichtjaar van de aarde en is een zogenaamd spiraalstelsel.

Ufo-sterrenstelsel in het sterrenbeeld Lynx

Het ‘ufo-sterrenstelsel’ in het sterrenbeeld Lynx werd eind 18e eeuw ontdekt, maar pas toen de Hubble-telescoop het sterrenstelsel in 2012 observeerde, kreeg het ufo-vormige sterrenstelsel zijn bijnaam.

© NASA

Het sterrenstelsel in het sterrenbeeld Lynx werd voor het eerst waargenomen op 5 februari 1788 door de beroemde astronoom William Herschel.

Maar het sterrenstelsel kon toen nog niet van dichtbij genoeg bekeken worden om de ufo-achtige vorm ervan te onderscheiden.

Spiraalstelsels zijn grote, platte schijven van sterren, gas en stof. De lichtgevende armen bestaan uit zeer jonge en grote sterren, wat verklaart waarom ze zo helder zijn.

Astronomen schatten dat spiraalstelsels, zoals het ufo-sterrenstelsel en onze eigen Melkweg, tot 80% van alle sterrenstelsels in het heelal uitmaken.

Zo vind je het sterrenbeeld Lynx

In dit overzicht vind je enkele van de helderste sterren in het sterrenbeeld Lynx. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in schijnbare helderheid, een astronomisch classificatiesysteem dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Sterrenbeeld Lynx aan de hemel

Alvashak (α)

Alternatieve naam: Alpha Lyncis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Alvashak een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,14.

Kleur: Oranje
Afstand tot de aarde: 203,2 lichtjaar

1

Maculata

Alternatieve naam: 38 Lyncis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Maculata een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,82.

Kleur: Wit
Afstand tot de aarde: 125 lichtjaar

2

Alsciaukat

Alternatieve naam: 31 Lyncis
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Alsciaukat een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,25.

Kleur: Oranje
Afstand tot de aarde: 382 lichtjaar

3

21 Lyncis

Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster 21 Lyncis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,61.

Kleur: Wit
Afstand tot de aarde: 274 lichtjaar

4

15 Lyncis

Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster 15 Lyncis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,35.

Kleur: Wit
Afstand tot de aarde: 178 lichtjaar

5
© Shutterstock