Kreeft – Zo vind je het sterrenbeeld Kreeft

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Kreeft is het op 30 na grootste sterrenbeeld van de 88 officiële. Kreeft is op het noordelijk halfrond in de lente en op het zuidelijk halfrond in de herfst te zien. Vind Kreeft met onze sterrenbeeldengids, en leer de hemel beter kennen.

stjernebilledet krebsen
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Kreeft

Het sterrenbeeld Kreeft, Cancer in het Latijn, ziet eruit als een omgekeerde Y en bevat acht hoofdsterren en twee Messierobjecten.

Bovendien heeft de meteorenzwerm Delta Cancridae zijn oorsprong in het sterrenbeeld.

In de Griekse mythologie kreeg de waterslang Hydra hulp van een krab (of kreeft) toen Hercules tegen het monster vocht, een van zijn 12 heldendaden.

Terwijl Hercules Hydra probeerde te doden, beet de krab hem. En het was geen toeval dat de krab juist op dit moment opdook.

Hij was namelijk gestuurd door Zeus’ vrouw Hera, die haar man de affaire met de aardse koningin Alkmene, waar Hercules uit was voortgekomen, niet vergeven had.

Hercules plette de krab met zijn voet en Hera gaf het dier een plekje tussen de sterren als dank aan zijn bijdrage in de strijd tegen Hercules.

Sterrenbeeld Kreeft bevat unieke, aardeachtige planeet

In augustus 2004 ontdekten astronomen met behulp van de Hubble-telescoop de aardeachtige exoplaneet 55 Cancri e, die op 40 lichtjaar afstand van ons in het sterrenbeeld Kreeft staat.

Onderzoekers hebben meer dan 4000 exoplaneten geïdentificeerd, maar 55 Cancri is anders dan de andere.

Op basis van berekeningen van de massa en straal denken astronomen namelijk dat de kern uit samengeperste koolstof bestaat.

Exoplaneten 55 Cancri e

Illustration af hvordan exoplaneten 55 Cancri e i stjernebilledet Krebsen kan se ud.

© ESA/Hubble

Het is ook voor het eerst dat er gassen aangetoond zijn in de atmosfeer van een planeet buiten ons zonnestelsel.

De gassen zijn geobserveerd door met de Wide Field Camera 3 van de Hubble-telescoop in te zoomen op de ster van de planeet, die aan onze zon doet denken. Zo ontstaan zogeheten spectraallijnen.

Spectraallijnen vormen een soort vingerafdrukken van de golflengten van het licht en kunnen ons zo vertellen uit welke stoffen sterren en andere objecten bestaan.

Uit de analyses bleek dat de atmosfeer van 55 Cancri e rijk is aan waterstof en helium uit de sterrennevel waaruit de planeet ontstond.

Zo vind je het sterrenbeeld Kreeft

In dit overzicht vind je enkele van de meest opvallende sterren in het sterrenbeeld Kreeft.

stjernebilledet krebsen

Asellus Borealis (γ)

Alternatieve naam: Gamma Cancri
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Asellus Borealis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,67. De schijnbare helderheid is een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 181,3 lichtjaar

1

Asellus Australis (δ)

Alternatieve naam: Delta Cancri
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Asellus Australis een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,94.

De schijnbare helderheid is een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Kleur: Oranje-rood
Afstand tot de aarde: 130,5 lichtjaar

2

Acubens (α)

Alternatieve naam: Alpha Cancri
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Acubens een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,26.

De schijnbare helderheid is een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Kleur: Oranje
Afstand tot de aarde: 173 lichtjaar

3

Altarf (β)

Alternatieve naam: Beta Cancri
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Altarf een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,5.

De schijnbare helderheid is een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Kleur: Oranje
Afstand tot de aarde: 290,3 lichtjaar

4

Tagmine (ζ)

Alternatieve naam: Zeta Cancri
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Tagmine een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,67. De schijnbare helderheid is een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

Kleur: Oranje-rood
Afstand tot de aarde: 83,5 lichtjaar

5
© Shutterstock