Kleine Leeuw – Zo vind je het sterrenbeeld Kleine Leeuw

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Kleine Leeuw is het op 63 na grootste sterrenbeeld van de 88 officiële. Kleine Leeuw kun je op het noordelijk halfrond waarnemen van december tot maart. Vind Kleine Leeuw met onze sterrenbeeldengids, en leer de hemel beter kennen.

sterrenbeeld kleine leeuw
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Kleine Leeuw

Het sterrenbeeld Kleine Leeuw staat tussen de sterrenbeelden Leeuw en Grote Beer op het noordelijk halfrond.

De oude Egyptenaren identificeerden het groepje sterren als de hoefafdrukken van een kudde gazellen die ontsnapt was uit het sterrenbeeld Leeuw.

In 1687 was de Poolse astronoom Johannes Hevelius de eerste die het onopvallende patroon van Kleine Leeuw aan de hemel, dat uit slechts drie sterren bestaat, een naam gaf.

Het sterrenbeeld Kleine Leeuw behoort dus niet tot de 48 sterrenbeelden die door de Griekse astronoom Claudius Ptolemaeus in de tweede eeuw zijn benoemd.

De twee sterren in het sterrenbeeld van de Kleine Leeuw kregen pas in 1930 een naam, toen de Engelse astronoom Francis Baily er Griekse letters aan toekende.

Baily zag echter de hoofdster van Kleine Leeuw over het hoofd, en daarom heeft de helderste ster in het sterrenbeeld vandaag niet het teken alfa, maar draagt hij de naam Praecipua.

In plaats daarvan is aan slechts één van de sterren in het sterrenbeeld een Griekse letter verbonden, namelijk Beta Leo Minor. De derde ster in het sterrenbeeld is simpelweg gemarkeerd met het getal 21.

Leerkracht vond mysterieuze groene vlek in Kleine Leeuw

In 2007 richtten wetenschappers van over de hele wereld de online databank zooniverse op. Vandaag de dag heeft zooniverse wereldwijd miljoenen gebruikers.

Het doel was dat gewone mensen de wetenschap zouden helpen door gegevens en beelden te doorzoeken, van het aantal leeuwen in de Serengeti tot vreemde hemellichamen in het zonnestelsel.

Elk wetenschappelijk gebied heeft zijn eigen databank. Die van de astronomie heet Galaxy Zoo.

Foto van reflectienevel in sterrenbeeld Kleine Leeuw genaamd Hanny’s Voorwerp

Het sterrenbeeld Kleine Leeuw bevat een vreemde groene vlek ter grootte van een klein sterrenstelsel, ongeveer 16.000 lichtjaar van de aarde. De vlek is een zogenaamde reflectienevel van een quasar.

© NASA, ESA, W. Keel (University of Alabama), and the Galaxy Zoo Team

Al in het eerste jaar van het project kregen wetenschappers een galactisch goudklompje van een gewone gebruiker, toen de Nederlandse leerkracht Hanny van Arkel beelden onderzocht die door de Hubble-telescoop waren gemaakt in het sterrenbeeld Kleine Leeuw.

Hier stuitte de amateur-astronoom op een opmerkelijke groene vlek ter grootte van een klein melkwegstelsel, ongeveer 16.000 lichtjaar van de aarde.

Astronomen onderzochten haar vondst en identificeerden later de groene vlek in het sterrenbeeld Kleine Leeuw als de reflectienevel van een zogenaamde quasar.

Het voorwerp is nu vernoemd naar de Nederlandse leerkracht en heet Hanny's Voorwerp.

Zo vind je het sterrenbeeld Kleine Leeuw

In dit overzicht vind je enkele van de meest opvallende sterren in het sterrenbeeld Kleine Leeuw. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in schijnbare helderheid, een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

sterrenbeeld kleine leeuw

Praecipua

Alternatieve naam: 46 Leonis Minoris
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Praecipua een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,83. Praecipua is dan ook de helderste ster in het sterrenbeeld Kleine Leeuw.

Kleur: Oranje-rood
Afstand tot de aarde: 94,91 lichtjaar

1

Beta Leonis Minoris (β)

Alternatieve naam: 31 Leonis Minoris
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Beta Leonis Minoris een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,21.

Kleur: Wit
Afstand tot de aarde: 153,92 lichtjaar

2

21 Leonis Minoris

Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster 21 Leonis Minoris een lichtsterkte – of zogeheten schijnbare helderheid – van 4.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 92,1 lichtjaar

3
© Shutterstock