Kleine Hond - Zo vind je het sterrenbeeld Kleine Hond

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Kleine Hond is een van de kleinste van de 88 officiële sterrenbeelden. Je kunt de Kleine Hond van december tot maart op het noordelijk halfrond zien en van november tot april op het zuidelijk halfrond. Vind de Kleine Hond met onze sterrenbeeldengids en leer het hemelgewelf beter kennen.

Sterrenbeeld Kleine Hond aan de hemel
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Kleine Hond

Het sterrenbeeld Kleine Hond wordt gezien als een kleinere hond die de jager Orion volgt. Het sterrenbeeld bestaat uit vier sterren, maar je kunt er maar twee met het blote oog zien.

De helderste ster is Procyon, wat Oudgrieks is voor vóór de hond. Procyon heeft die naam omdat hij in het noordelijke hemelgewelf te zien is voor de ster Sirius. Sirius is de helderste ster en wordt ook wel de Hondster genoemd, omdat hij bij het sterrenbeeld de Grote Hond hoort.

In de Griekse mythologie verwijst Kleine Hond naar de hond Maera, de kleinste van de twee jachthonden van de god Orion. Volgens de legende stierf de hond Maera aan een gebroken hart, toen hij erachter kwam dat Orion vermoord was. Zeus zette Maera aan de hemel als herinnering aan de tragische gebeurtenis.

In het oude Egypte stond het sterrenbeeld Kleine Hond voor de jakhalsgod Anubis, die de doden en hun graven beschermde.

Er zitten geen bekende Messierobjecten in het sterrenbeeld Kleine Hond. Het sterrenbeeld bevat wel onder andere de sterrenhopen NGC 2459, NGC 2394, het spiraalstelsel NGC 2485 en de planetaire nevel Abell 24.

De grootste ster in de Kleine Hond is bijna dood

De Kleine Hond is een van de kleinste sterrenbeelden en je kunt maar twee van de vier sterren met het blote oog zien.

De ster Procyon, de helderste van de twee sterren, trekt de aandacht.

Procyon doet denken aan onze eigen zon en bevindt zich op slechts 11 lichtjaar van ons. Dat maakt de ster tot de 8e helderste ster aan de hemel.

Procyon is een zogeheten binair sterrenstelsel, bestaande uit een hoofdster en een zwakkere begeleider. De hoofdster zie je aan de hemel, maar de begeleider, Procyon B, kun je niet met het blote oog zien. Procyon B is circa 15.000 keer zo zwak als de hoofdster.

De begeleiderster bevindt zich ‘maar’ 14,9 astronomische eenheden van de hoofdster Procyon. Dat is 16 keer de afstand van de aarde tot de zon.

Astronomen denken dat de twee sterren zich ongeveer gelijktijdig hebben gevormd, zo‘n 1,8 miljard jaar geleden. En toen was de nu veel kleinere ster Procyon B de grootste van de twee.

Dat weten we omdat de ster al dood is, en hoe groter sterren zijn, hoe sneller ze sterven, want ze branden sneller op.

Het leven van hoofdster Procyon is nog niet voorbij, maar hangt wel aan een zijden draadje. Over een paar miljoen jaar, in astronomisch opzicht een oogwenk, zal ook Procyon opbranden en sterven.

Als Procyon zijn waterstof kwijt is, zal hij uitdijen tot een zogeheten rode reus. Na verloop van tijd zal de ster instorten en veranderen in een zogenaamde witte dwerg.

Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond

Procyon is bijna dood en zal over een paar miljoen jaar veranderen in een zogeheten rode reus. Voordat dat gebeurt zal de ster opzwellen en veel groter worden. De temperatuur aan het oppervlak gaat dan dalen, en daardoor wordt de kleur roder.

© Shutterstock

Zo vind je het sterrenbeeld Kleine Hond

In dit overzicht vind je enkele van de best zichtbare sterren in het sterrenbeeld Kleine Hond.

Sterrenbeeld Kleine Hond aan de hemel

Procyon (α)

Alternatieve naam: Alpha Canis Minoris
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Procyon een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 0,4. Procyon is de helderste ster in het sterrenbeeld Kleine Hond en de 8e helderste ster aan de hemel.

De schijnbare helderheid is een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, gezien met het blote oog vanaf het aardoppervlak.

Procyon is een zogeheten binair sterrenstelsel, dat bestaat uit een hoofdster en een kleinere begeleider.

Kleur: Blauw
Afstand tot de aarde: 11 lichtjaar

1

Gomeisa (β)

Alternatieve naam: Beta Canis Minoris
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Gomeisa een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 2,89.

De schijnbare helderheid is een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, gezien met het blote oog vanaf het aardoppervlak.

Gomeisa is groter en massiever dan onze eigen zon, maar waar de zon in een maand om zijn eigen as draait, kan Gomeisa dat in slechts één dag.

Kleur: Blauw
Afstand tot de aarde: 161,8 lichtjaar

2
© Shutterstock

Kun jij de Poolster spotten? Met onze gids vind je de iconische ster aan de nachtelijke hemel.