Het Veulen - Zo vind je het

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Veulen is een klein sterrenbeeld dat tussen de sterrenbeelden Pegasus en Dolfijn ligt. Het Veulen zie je het best in september op het noordelijk halfrond. Vind het Veulen met onze gids voor sterrenbeelden en leer de hemelkoepel beter kennen.

Sterrenbeeld Veulen aan de hemel
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Veulen

Het sterrenbeeld Veulen is het op een na kleinste sterrenbeeld, na de Crux, het Zuiderkruis. Het Veulen is een bescheiden sterrenbeeld op het noordelijk halfrond, gevangen tussen de Dolfijn en Pegasus.

Het Veulen is te herkennen aan de vier sterren die een onregelmatige rechthoek vormen. In september is het Veulen het helderst.

Hoewel het Veulen geen heldere sterren heeft, werd het een van de eerste 48 sterrenbeelden die de Griekse astronoom en wiskundige Hipparchus documenteerde in zijn sterrencatalogus rond het jaar 135 v.Chr.

In de Griekse mythologie wordt het Veulen geassocieerd met de snelle Celeris, die familie was van het iconische gevleugelde paard Pegasus. Omdat deze groep sterren voor Pegasus opkomt, wordt het Veulen vaak 'Het Eerste Paard' genoemd.

In andere mythen is het Veulen het paard dat door de drietand van de zeegod Poseidon wordt geraakt tijdens de slag tussen hem en Athene.

Schijn bedriegt: er zit meer achter het Veulen

In eerste instantie lijkt het Veulen onbelangrijk in vergelijking met de 88 andere sterrenbeelden. Maar als je heel ver inzoomt, zie je veel interessants.

De grootste ster in het Veulen, Kitalpha, is negen keer groter dan onze eigen zon en schijnt 50 keer zo fel. De naam van de ster komt van het Arabische qit‘a(t) al-faras, wat ‘een deel van het paard’ betekent.

De op een na helderste ster in het Veulen heet Delta Equulei en is een zogeheten binair sterrensysteem. Binaire systemen bestaan uit twee sterren die via zwaartekracht verbonden zijn.

In de Delta Equulei zitten een blauwe dwergster en een gele ster, die er ongeveer vijf jaar over doen om om elkaar te draaien.

Als je met een telescoop heel goed inzoomt, kun je de ster HD 200964 zien, waar weer twee exoplaneten om draaien.

De dichtstbijzijnde exoplaneet is bijna twee keer zo groot als Jupiter, terwijl de andere ongeveer even groot is als Jupiter. De twee exoplaneten draaien in ongeveer 614 en 825 dagen om de ster.

Spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Veulen

Spiraalvormig sterrenstelsel NGC7015 ligt in het sterrenbeeld Veulen, zo'n 203 miljoen lichtjaar ver. Het sterrenstelsel werd ontdekt door de Franse astronoom Édouard Stephan op 29 september 1878.

© Göran Nilsson & The Liverpool Telescope

Zo vind je het sterrenbeeld Veulen

Sterrenbeeld Veulen aan de hemel

Kitalpha (α)

Alternatieve naam: Alpha Equuleus
Helderheid: Vanaf aarde gezien heeft Kitalpha een helderheid - of een zogeheten schijnbare magnitude - van 4,1. Kitalpha is de helderste ster in het sterrenbeeld Veulen.

De schijnbare magnitude is een astronomisch classificeringssysteem dat aangeeft hoe helder hemellichamen voor het blote oog vanaf de aarde te zien zijn.

Kleur: Blauw
Afstand tot aarde: 186 lichtjaar

1

Beta Equuleus (β)

Alternatieve naam: 10 Equulei
Helderheid: Vanaf de aarde gezien heeft Beta Equuleus een helderheid - of een zogeheten schijnbare magnitude - van 5,15.

De schijnbare magnitude is een astronomisch classificeringssysteem dat aangeeft hoe helder hemellichamen met het blote oog vanaf de aarde te zien zijn.

Kleur: Blauw
Afstand tot aarde: 133 lichtjaar

2

Pherasauval (δ)

Alternatieve naam: Delta Equulei
Helderheid: Vanaf aarde gezien heeft Pherasauval een helderheid - of een zogeheten schijnbare magnitude - van 4,49. Pherasauval is een binair sterrensysteem bestaande uit twee gigantische sterren.

De schijnbare magnitude is een astronomisch classificeringssysteem dat aangeeft hoe helder hemellichamen voor het blote oog vanaf de aarde te zien zijn.

Kleur: Blauw en geel
Afstand tot aarde: 60 lichtjaar

3

Gamma Equulei (γ)

Alternatieve naam: 5 Equulei
Helderheid: Vanaf aarde gezien heeft Gamma Equulei een helderheid - of een zogeheten schijnbare magnitude - van 4,7. Gamma Equulei is een dubbelster in het noordelijkste deel van het sterrenbeeld Veulen.

De schijnbare magnitude is een astronomisch classificeringssysteem dat aangeeft hoe helder hemellichamen met het blote oog vanaf de aarde te zien zijn.

Keur: Wit
Afstand tot aarde: 118 lichtjaar

4
© Shutterstock

Kun jij de Poolster spotten? Met onze gids vind je de iconische ster aan de nachtelijke hemel.