Arend – Zo vind je het sterrenbeeld Arend

GIDS VOOR STERRENBEELDEN: Het sterrenbeeld Arend is het op 21 na grootste van de 88 officiële sterrenbeelden. De Arend is te zien van juni tot oktober op het noordelijk halfrond. Vind de Arend met onze sterrenbeeldengids en leer de hemel beter kennen.

sterrenbeeld arend
© Shutterstock

Het sterrenbeeld Arend

Het sterrenbeeld Arend draagt de Latijnse naam ‘Aquila’, wat ‘arend’ betekent. Volgens de Griekse mythologie vertegenwoordigde het sterrenbeeld de arend die de bliksemschichten van de god Zeus droeg.

Op oudere afbeeldingen houdt de arend de mooie Trojaanse koningszoon Ganymedes vast om hem naar de Olympus te leiden, waar hij Zeus’ favoriete dienaar werd.

De helderste ster in het sterrenbeeld Arend is Altair, op 12 lichtjaar van de aarde, die bijna twee keer zo zwaar is als de zon.

Het sterrenbeeld Arend werd voor het eerst waargenomen in de 3e eeuw v.Chr. door de Griekse astronoom Eudoxos van Knidos.

Aan het eind van de 16e eeuw legde de Deense astronoom Tycho Brahe het sterrenbeeld Arend vast op zijn grote hemelglobe met meer dan 1000 sterren. In die tijd identificeerde hij 12 sterren in het sterrenbeeld Arend.

In de 17e eeuw kwam de Poolse astronoom Johannes Hevelius tot 23 sterren in het sterrenbeeld, maar nu weten we dat de Arend ten minste 143 sterren bevat.

De Arend is de geboorteplaats van sterren

Nevels behoren tot de mooiste objecten in het heelal. De enorme wolken van stof en gas hebben vaak een diameter van honderden lichtjaren en verlichten de sterrenhemel in een veelheid van kleuren en fantastische formaties.

Maar nevels zijn niet alleen mooi. Ze fungeren als een wieg voor nieuwe sterren.

Wanneer gas en stof in nevels samentrekken, kunnen nieuwe sterren ontstaan, en de meeste nevels die we kennen, zijn geboorteplaatsen van massale stervorming.

Een van deze reusachtige kraamkamers is te vinden in de nevel W40 in het sterrenbeeld Arend, op ongeveer 1000 lichtjaar van de aarde.

Nevel W40

De nevel W40 bevindt zich op ongeveer 1000 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Arend. W40 bestaat uit 600 dichte klonten gas en stof, die uiteindelijk zullen veranderen in nieuwe sterren.

© NASA/JPL-Caltech

W40 bestaat uit 600 dichte klonten van gas en stof, die uiteindelijk tot sterren zullen ineenstorten.

De sterren bestaan gewoonlijk tussen één en tien miljard jaar, en aan het einde van hun leven veranderen zij weer in gas en exploderen ze als supernova.

Zo vind je het sterrenbeeld Arend

In dit overzicht vind je de meest heldere sterren in het sterrenbeeld Arend. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in schijnbare helderheid, een astronomisch classificatiesysteem, dat aangeeft hoe lichtsterk hemellichamen zijn, met het blote oog gezien vanaf het aardoppervlak.

sterrenbeeld arend

Altair (α)

Alternatieve naam: Alpha Aquilae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Altair een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 0,76.

Altair is een zogenoemd drievoudig sterrensysteem, dat met het blote oog zichtbaar is. Altair is ook de helderste ster in het sterrenbeeld en de op 19 na helderste ster aan de sterrenhemel.

Kleur: Geel
Afstand tot de aarde: 44,68 lichtjaar

1

Tarazed (γ)

Alternatieve naam: Gamma Aquilae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Tarazed een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 2,7. Het is dan ook de op één na helderste ster in het sterrenbeeld.

Kleur: Oranje
Afstand tot de Aarde: 395 lichtjaar

2

Delta Aquilae (δ)

Alternatieve naam: 30 Aquilae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Delta Aquilae een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,4.

Kleur: Geel
Afstand tot de aarde: 50,6 lichtjaar

3

Zeta Aquilae (ζ)

Alternatieve naam: Okab
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Zeta Aquilae een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 2,9.

Kleur: Blauw
Afstand tot de aarde: 83,17 lichtjaar

4

Al Thalimain Prior (λ)

Alternatieve naam: Lambda Aquilae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Al Thalimain Prior een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,43.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 125 lichtjaar

5

Al Thalimain (Ι)

Alternatieve naam: Iota Aquilae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Al Thalimain een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 4,3.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de aarde: 390 lichtjaar

6

Theta Aquilae (θ)

Alternatieve naam: Tseen Foo
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Theta Aquilae een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,26.

Kleur: Blauw-wit
Afstand tot de Aarde: 287 lichtjaar

7

Bezek (η)

Alternatieve naam: Eta Aquilae
Lichtsterkte: Vanaf de aarde heeft de ster Bezek een lichtsterkte – of een zogeheten schijnbare helderheid – van 3,87.

Kleur: Geel-wit
Afstand tot de aarde: 1383 lichtjaar

8
© Shutterstock