NASA

Schaduw van de aarde neemt hap uit de maan

HEMELGIDS: Volle maan én en een gedeeltelijke maansverduistering. Dat staat er op het programma voor deze betoverende zomernacht, waarin de aarde zijn schaduw op de gele schijf aan de hemel werpt. Kijk mee vanaf 22:01.

Over de maansverduistering

De aarde werpt een lange schaduw in de ruimte, waar de maan af en toe doorheen trekt.

Soms wordt de maan volledig bedekt door het donkerste deel van de schaduw van de aarde en krijgen we een totale maansverduistering.

Andere keren valt die schaduw maar gedeeltelijk op de maan en zien we dus ook een gedeeltelijke maansverduistering – zoals nu.

Rode gloed op de maan

De maan trekt eerst door het buitenste, lichtere gedeelte van de schaduw van de aarde, maar dat zie je bijna niet.

Pas als de maan het donkerste deel van de schaduw raakt, zie je een verandering. Een donkere, ronde schaduw dwaalt over de maan, die daarin echter niet verdwijnt.

De schaduw kan een rode gloed hebben, omdat de maan alleen wordt getroffen door het rode deel van het zonlicht, dat door de atmosfeer van de aarde is afgebogen.

Gids voor maansverduistering

© Stellarium

Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?

De gedeeltelijke verduistering van de maan begint op 16 juli om 22.01 uur, duurt circa 3 uur en bereikt zijn maximum om 23.30 uur. Kijk daarvoor naar de horizon op het zuidoosten.

HOE?

Met het blote oog zie je hoe de volle maan langzaam door de schaduw van de aarde trekt. Met een kleine verrekijker kun je de vele kraters van de maan en details in het landschap bekijken.

FOTOKANS?

Voor een foto heb je een statief nodig. Gebruik voor close-ups een telescoop met een motor, want de maan beweegt, en zelfs met enkele seconden belichting wordt een foto anders onscherp.