Rode nova schittert in 2022 aan de hemel

De kansen zijn, voor zover we weten, nog nooit zo groot geweest om een sterrenbotsing waar te nemen als in 2022. Deze zogeheten rode nova zal een half jaar aan de hemel te zien zijn.

Rode nova

Een rode nova op 1800 lichtjaar afstand wordt over circa vijf jaar zichtbaar.

© NASA/ESA

Een heftige explosie, een enorme stofwolk en een heldere, rode ster die een half jaar lang zichtbaar is aan de hemel.

Als de astronoom Larry Molnar van het Calvin College gelijk heeft, kunnen we over ongeveer vijf jaar een zogeheten rode nova waarnemen.

En je hebt niet eens een verrekijker of telescoop nodig om dit zeldzame verschijnsel te bekijken: het licht is zo krachtig dat het gewoon met het blote oog te zien is.

Kijk naar Zwaan

Een rode nova ontstaat als twee sterren op elkaar botsen. Daarbij ontstaat een enorme explosie als de kleinste van de twee sterren uit elkaar wordt getrokken door de grootste.

Het verschijnsel is maar een paar keer eerder geobserveerd, en wetenschappers hebben nog nooit kunnen voorspellen wanneer het zou gebeuren.

Larry Molnar deed de ontdekking toen hij zijn telescoop op de ster KIC 9832227 in het sterrenbeeld Zwaan richtte. Door die van dichtbij te bekijken, kwam hij erachter dat het om twee sterren gaat, die zeer dicht op elkaar staan.

Rode nova locatie

Op de afbeelding is te zien waar de rode nova zich in Zwaan/Cygnus bevindt.

© Calvin.edu

Explosie is koud

Op basis van het licht van de sterren heeft hij uitgerekend dat ze zeer dicht bij elkaar staan en dat de onderlinge afstand afneemt. Uit andere calculaties blijkt dat ze in september 2022, met een onzekerheid van een jaar, als rode nova eindigen.

Rode nova atmosfeer

Uit simulaties blijkt dat de twee sterren al een atmosfeer delen.

© Calvin.edu

Een rode nova krijgt zijn kleur doordat de explosie bij een relatief lage temperatuur plaatsvindt. Hierbij komt rood licht vrij.

Dit soort verschijnselen zijn vrij zeldzaam, en we hebben nog nooit een rode nova met het blote oog kunnen waarnemen. Tot nu toe hebben we ze altijd alleen door telescopen kunnen zien.