Shutterstock

Richt je kijker op de zesvoudige ster van de Steelpan

Heel maart 2022: Een van de sterren in het steelpannetje verbergt een verrassend geheim – en vanavond ontdek je hem met eigen ogen.

Over de zesvoudige ster

Op het eerste gezicht lijkt de ster Mizar op de andere in de Steelpan. Maar als je beter kijkt, zie je dat er een dichtbij staat: Alcor.

Alcor en Mizar worden slechts gescheiden door ongeveer een lichtjaar en de twee sterren draaien langzaam rond elkaar.

© Shutterstock

Mizar en Alcor zijn al sinds de oudheid bekend, maar in de 17e eeuw ontdekten de astronomen dat Mizar zelf tweeledig was.

En rond 1900 zagen ze dat elk van de twee delen van Mizar uit twee sterren bestaat. Mizar is dus een sterrensysteem van vier sterren die om elkaar draaien.

In 2009 bleek ook Alcor uit meerdere sterren te bestaan: een grote, heldere ster en een kleine zogeheten rode dwerg. Alcor en Mizar bevatten dus in totaal zes sterren, waarvan er vijf waarschijnlijk groter zijn dan de zon.

STERRENGIDS

©

WAAR EN WANNEER?

Om middernacht vind je de Steelpan hoog boven je hoofd in oostnoordoostelijke richting. Mizar is de op een na buitenste ster van de steel van de pan, en Alcor vind je pal daarnaast.

ZICHTBAARHEID?

Je kunt Alcor en Mizar met het blote oog van elkaar onderscheiden, maar om alle zes de sterren te zien heb je een gigantische telescoop nodig.

Gebruik een spiegelreflexcamera met een korte telelens als je foto’s van de Steelpan wilt nemen. Stel handmatig scherp en gebruik een statief en zelfontspanner. Sluitertijd 2 tot 10 seconden, diafragma 4-8, en stel je ISO daarop af.