Arcturus
Reuzenster

De zon en Arcturus zijn nu heel verschillend, maar over 4 à 5 miljard jaar is de zon net als Arcturus een rode reus.

© Shutterstock

Reuzenster voorspelt lot van de zon

De reuzenster Arcturus schijnt ruim 100 keer zo fel als de zon en is duizenden graden kouder. En de verre gigant verraadt geheimen over onze eigen duistere toekomst.

11 juni 2018 door Jesper Grønne

De ster is zelfs in juni te zien; vooral in het midden van de maand, als het maanlicht de sterrenhemel niet overstraalt. 

Hoewel Arcturus qua diameter 25 keer zo groot is als de zon en tegelijk duizenden graden kouder is, hebben de twee sterren veel gemeen. 

Arcturus voorspelt de toekomst

Arcturus is een soort toekomstversie van de zon, die over 4 à 5 miljard jaar ook zijn waterstof in de kern heeft verbruikt, waarbij zware elementen als koolstof en stikstof zullen fuseren totdat de zon opzwelt tot een zogeheten rode reus.

Over slechts 4000 jaar zal Arcturus geleidelijk aan minder zichtbaar worden vanaf de aarde, omdat zijn baan loodrecht op de spiraalarmen van onze Melkweg en de richting van de meeste sterren staat. 

Over een paar miljoen jaar zal Arcturus met 122 m/s voorgoed uit het aardse blikveld verdwijnen.

GA OP ONTDEKKING IN HET HEELAL met een abonnement op Wetenschap in Beeld.

Zo ga je te werk

  • Je vindt Arcturus door de steel van de Steelpan in de Grote Beer een eindje naar links door te trekken. Als dit sterrenbeeld moeilijk te vinden is, gebruik dan een verrekijker.

  • Arcturus staat midden aan de hemel op circa 45 graden boven de horizon, of lager (afhankelijk van je eigen positie). De Steelpan staat op het westen en Arcturus op het zuidwesten.

  • Het beste zicht heb je in het uur na middernacht, als de lichte zomerhemel op z’n donkerst is. Half juni is Arcturus het makkelijkst te vinden, want dan baadt de hemel niet in maanlicht.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: