Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Resten van de komeet van Halley knallen de atmosfeer in

STERRENGIDS: In mei raast er een meteorenzwerm met 237.000 km/h op de aarde af. De kosmische resten laten een gloeiend spoor achter aan de nachtelijke hemel – met het hoogtepunt in de nacht van 5 op 6 mei.

Shutterstock & NASA

Over de meteorenzwerm

De Eta-Aquariden keren iedere lente terug in april en mei.

De meteoren van deze zwerm zijn restanten van de komeet van Halley, die zelf om de 75 jaar langs de aarde komt – voor het laatst in 1986 en de volgende keer in 2061.

Op zijn weg door het zonnestelsel laat de komeet ijs en gruis achter. Wanneer de aarde jaarlijks daarmee in botsing komt, branden de deeltjes op in onze dampkring en zijn ze te zien als vallende sterren.

De Eta-Aquariden laten een gloeiend spoor achter aan de hemel, dat secondenlang te zien is.

© Jesper Grønne

^De komeet van Halley brengt ook de Orioniden voort, een meteorenzwerm in oktober.

De Eta-Aquariden staan bekend om de snelheid waarmee ze de dampkring treffen. De botsingen vinden plaats met ongeveer 237.000 km/h.

Het gevolg daarvan is dat ze aan de hemel vaak gloeiende lichtstrepen achterlaten, die soms seconden- of zelfs minutenlang te zien zijn.

Zo ga je te werk

© Oliver Larsen

  • WAAR EN WANNEER?

    De Eta-Aquariden verschijnen in de nacht van 5 op 6 mei, en je ziet ze het best in de uren voor zonsopgang. De meteorenzwerm brengt 10 tot 30 vallende sterren per uur voort.

    De bron van de zwerm ligt in het sterrenbeeld Waterman (Aquarius) in het oosten, maar de meteoren kunnen overal opduiken. Je ziet ze het best op het donkere zuidoosten of zuiden.

  • ZICHTBAARHEID?

    Om foto’s te maken zet je je camera op een statief en gebruik je een groothoeklens. Stel een losse of ingebouwde intervaltimer in, zodat de camera om de zoveel tijd een foto neemt.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg