Over de meteorenzwerm
De Eta-Aquariden keren iedere lente terug in april en mei.
De meteoren van deze zwerm zijn restanten van de komeet van Halley, die zelf om de 75 jaar langs de aarde komt – voor het laatst in 1986 en de volgende keer in 2061.
Op zijn weg door het zonnestelsel laat de komeet ijs en gruis achter. Wanneer de aarde jaarlijks daarmee in botsing komt, branden de deeltjes op in onze dampkring en zijn ze te zien als vallende sterren.

De Eta-Aquariden laten een gloeiend spoor achter aan de hemel, dat secondenlang te zien is.
^De komeet van Halley brengt ook de Orioniden voort, een meteorenzwerm in oktober.
De Eta-Aquariden staan bekend om de snelheid waarmee ze de dampkring treffen. De botsingen vinden plaats met ongeveer 237.000 km/h.
Het gevolg daarvan is dat ze aan de hemel vaak gloeiende lichtstrepen achterlaten, die soms seconden- of zelfs minutenlang te zien zijn.
Zo ga je te werk

WAAR EN WANNEER?
De Eta-Aquariden verschijnen in de nacht van 5 op 6 mei, en je ziet ze het best in de uren voor zonsopgang. De meteorenzwerm brengt 10 tot 30 vallende sterren per uur voort.
De bron van de zwerm ligt in het sterrenbeeld Waterman (Aquarius) in het oosten, maar de meteoren kunnen overal opduiken. Je ziet ze het best op het donkere zuidoosten of zuiden.
ZICHTBAARHEID?
Om foto’s te maken zet je je camera op een statief en gebruik je een groothoeklens. Stel een losse of ingebouwde intervaltimer in, zodat de camera om de zoveel tijd een foto neemt.