Shutterstock

Recent ontdekte komeet vertoont zich voor het eerst – en het laatst

STERRENGIDS: De komeet C/2017 T2 PanSTARRS werd in oktober 2017 ontdekt. Op 26 december kun je hem voor de eerste en enige keer zien, als hij de aarde passeert. En je hebt er alleen maar een verrekijker voor nodig.

Over C/2017 T2 PanSTARRS

Niemand die nu leeft krijgt nog een kans om de komeet C/2017 T2 PanSTARRS te zien, die 2 oktober 2017 pas is ontdekt.

Net als de meeste andere kometen is deze afkomstig uit de Kuipergordel, nog verder dan Neptunus. Door botsingen en de zwaartekracht van de planeten kunnen kometen van baan verwisselen en naar het binnenste van het zonnestelsel trekken.

Sommige worden gevangen in een kleine baan rond de zon en Jupiter, terwijl andere, zoals deze, een sterk ovale baan krijgen, waardoor de komeet om de zoveel jaar naar de zon trekt en in dit geval langs de aarde komt.

De komeet komt zo dichtbij dat we hem en zijn staart in december 2019 met een verrekijker kunnen zien.

Het best zie je hem met nieuwemaan op 26 december, maar hij is feller in de eerste helft van 2020, als hij op de zon afgaat.

Gids voor C/2017 T2 PanSTARRS

Niemand die nu leeft krijgt nog een kans om de pas ontdekte komeet C/2017 T2 te zien.

© Shutterstock

WAAR EN WANNEER

Op 26 december is het nieuwe maan, en bij die donkere hemel kun je de komeet uitstekend zien. Zoek een donkere plek zonder storend licht van gebouwen of het verkeer.

ZICHTBAARHEID

De komeet bevindt zich op circa 75 graden hoogte aan de hemel op het oosten, bijna pal boven je, en iets ten noorden van de ster Mirphak. Eind december trekt hij naar het westen.

Richt je verrekijker op het oosten en dan loodrecht naar boven. Laat hem langzaam naar beneden zigzaggen, dan zie je een lichtgevende, ovale structuur – de komeet C/2017 T2.