Raadselachtige ster knippert aan de nachtelijke hemel

September 2022: Op dit moment dansen twee reuzen met elkaar aan de nachtelijke hemel, waardoor een fonkelende lichtshow ontstaat die je met het blote oog kunt volgen.

Over Algol

Op dit moment kun je de ster Algol ’s nachts zien knipperen. Elke 69 uur daalt zijn helderheid tot slechts 30 procent van zijn normale niveau, en tien uur later is hij weer op vol vermogen.

De naam Algol betekent ‘demon’ in het Oudarabisch en zijn gedrag houdt astronomen al bezig sinds de oudheid.

Algol is een dubbelster die bestaat uit een felle witte en een zwakkere rode ster.

© MARK GARLICK/Science Photo Library

De verklaring van het verschijnsel kwam pas in 1782 van de Engelse astronoom John Goodricke. Algol bestaat uit twee sterren die om elkaar heen draaien in zulke kleine banen dat ze zelfs met een telescoop niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Vanaf de aarde gezien staan de twee sterren beurtelings in de schaduw van de ander, en omdat de ene veel sterker straalt dan de andere, zien we de lichtsterkte variëren.

Met metingen van de lichtsterkte kunnen astronomen onder meer de diameter en massa van de sterren bepalen.

Zo zie je Algol

Stjernehimmel Algol
©

WAAR EN WANNEER?

Algol is de op een na helderste ster in het sterrenbeeld Perseus. Na 20 september vind je Perseus rond middernacht op circa 45 graden boven de oostelijke horizon.

De zwakste ster van Algol trekt voor de sterkste langs met 69 uur ertussen, dus dan is het licht het zwakst. Dat gebeurt onder meer op 21 oktober om 0.19 uur.

ZICHTBAARHEID

Je kunt Algol zien met het blote oog. Je ziet zijn lichtverlies het beste als je hem vergelijkt met de andere sterren in Perseus. In circa vijf uur gaat hij van het sterktst naar het zwakst.