Planetoïde met perfecte positie komt langs in september

STERRENGIDS: Op 11 september heb je een uitgelezen kans om de planetoïde Pallas te zien, die dan het dichtst bij de aarde én het hoogst aan de hemel staat.

STERRENGIDS: Op 11 september heb je een uitgelezen kans om de planetoïde Pallas te zien, die dan het dichtst bij de aarde én het hoogst aan de hemel staat.

NASA

OVER DE PLANETOÏDE PALLAS

De planetoïde Pallas is het op twee na grootste object in de planetoïdengordel en de tweede die werd ontdekt, vandaar haar officiële naam ‘2 Pallas’.

De Duitse astronoom Wilhelm Olbers ontdekte de planetoïde, die werd genoemd naar de Griekse godin van de wijsheid, Pallas Athene, op 28 maart 1802. Op 11 september bereikt Pallas de hoogste positie aan de hemel en staat ze met een afstand van 321,9 miljoen kilometer het dichtst bij de aarde.

Koolstofchondrieten zijn mogelijk afkomstig van botsingen tussen Pallas en andere planetoïden.

© Jesper Grønne, Meteorites.dk

Pallas heeft een diameter van ruim 500 kilometer en bestaat uit gesteenten die ook voorkomen in een zeldzaam type meteoriet, koolstofchondriet.

Die bevat bolletjes materiaal die zich hebben verzameld rond het sterrenstof waaruit het zonnestelsel is gevormd, waaronder aminozuren en waterhoudende mineralen.

GIDS VOOR DE PLANETOÏDE PALLAS

Pallas is in de nacht van 11 op 12 september te zien in het zuiden op circa 30 graden.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Zo ga je te werk:

Waar en wanneer?

Om de planetoïde Pallas te vinden, richt je je verrekijker of telescoop in zuidelijke richting in de nacht van 11 op 12 september.

Net na 1.00 uur zie je Pallas op het zuiden op circa 30 graden boven de horizon – iets hoger in zuidelijke streken en iets lager in noordelijke contreien.

Zichtbaarheid

Zoek een donkere plek met niet te veel kunstlicht en vrij zicht. Je ziet Pallas het beste als je wat hoger staat. Gebruik een kompas om het zuiden te vinden, of zoek eerst de Poolster en kijk dan in de tegenovergestelde richting.