Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ontdek Jupiter en zijn vier grootste manen

MAANGIDS: In juni heb je een uitstekende kans om de grootste planeet van het zonnestelsel, Jupiter, te bestuderen, die nu het dichtst bij ons staat in zijn baan om de zon. En krijgen we meer heldere nachten op rij, dan kun je de vier grootste manen om de planeet zien draaien met een verrekijker.

Shutterstock

De zon, de aarde en Jupiter staan op een rechte lijn, met de zon en Jupiter aan weerszijden van de aarde. Dit verschijnsel, oppositie geheten, heeft twee grote voordelen wanneer we de planeet
willen bestuderen:

de afstand van de aarde tot Jupiter is minimaal en de planeet is de hele nacht zichtbaar.

79 manen heeft Jupiter. De grootste, Ganymedes, is de grootste maan van het zonnestelsel en groter dan de planeet Mercurius.

Jupiter is de grootste en zwaarste planeet in ons zonnestelsel: hij weegt ruim dubbel zoveel als alle andere bij elkaar. En hij heeft ook nog eens de meeste manen van alle planeten in het zonnestelsel.

Astronomen blijven zelfs nieuwe manen vinden – 15 stuks in 2015, twee in 2016 en tien in 2018 – en nu is het aantal bekende manen 79.

Grote manen met verrekijker te zien

De recentelijk ontdekte manen zijn echter zo miniem dat ze alleen met krachtige telescopen te zien zijn.

De vier grootste manen – Europa, Io, Ganymedes en Callisto – zijn dan weer zo groot dat we ze al met een verrekijker kunnen waarnemen. Ze werden ontdekt door Galileo Galilei in 1610 en worden daarom de Galileïse manen genoemd.

Het oppervlak van de Jupiter-maan Io is getekend door vele vulkanen. De maan is het hemellichaam met de meeste vulkanische activiteit van het zonnestelsel, en de vulkanen spuwen hun materiaal meer dan 400 kilometer de ruimte in.

© NASA

Als je Jupiter een aantal nachten volgt, zie je de vier manen dansen rond de planeet. Af en toe zullen er een of meer verdwijnen omdat ze achter Jupiter langs gaan of omdat ze wegvallen in zijn licht.

Gids voor manen van Jupiter

© Stellarium

  • Wanneer?

    Jupiter en zijn vier grote manen zijn het grootste deel van juni vanaf middernacht tot 2.00 uur te zien, maar ze schijnen het felst in de nacht van 10 op 11 juni, als Jupiter in oppositie is.

  • Waar?

    Op 10 juni vind je Jupiter om 1.00 uur laag boven de horizon op het zuiden. De manen Europa en Ganymedes bevinden zich links van de planeet en Io en Callisto rechts.

  • Hoe?

    Jupiter is met het blote oog te zien: hij schijnt feller dan de sterren aan de hemel. Om de manen te vinden heb je een verrekijker nodig. Leun ergens op met je ellebogen voor een rustig beeld.

Lees ook:

Sterren

22 mei: Fonkelend sterrenbeeld kleurt de hemel rood

3 minuten
Sterrenbeeld Grote Beer
Sterrenbeelden

Sterrenbeeld Grote Beer – Zo vind je het

6 minuten
Kleine Beer sterrenbeeld
Sterrenbeelden

Sterrenbeeld Kleine Beer – Zo vind je het

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg