Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ontdek de vele geheimen van Zwaan

STERRENBEELD: Het sterrenbeeld Zwaan geeft een show met heldere sterren, supernovaresten en enorme rode gasnevels. En rond 22 mei zijn de omstandigheden om dit alles te zien optimaal.

Shutterstock

Over Zwaan

Op het noordelijk halfrond is Zwaan een van de helderste sterrenbeelden. Vooral de ster Deneb, die de staart van de zwaan vormt, is goed te herkennen.

Deneb is 1500 lichtjaren ver, maar doordat het een van de felste sterren in de Melkweg is – met 200.000 keer zo fel licht als dat van onze zon – staat hij helder aan de hemel.

In de rechtervleugelpunt van de zwaan vind je het dubbelstersysteem Mu Cygni, en in het midden van de vleugel de resten van een 5000 jaar oude supernova: de Sluiernevel.

Maar het indrukwekkendst zijn de enorme rode gasnevels, de Noord-Amerikanevel en de Pelikaannevel, midden in het ‘lijf’ van de Zwaan.

De Noord-Amerikanevel dankt zijn rode kleur aan waterstofatomen, die zijn geladen met energie uit de uv-straling van de sterren.

© Jesper Grønne

Waterstof en kosmische straling kleuren de lucht rood

De gasnevels danken hun naam aan hun vorm, die doet denken aan respectievelijk een continent en een vogel. Eigenlijk vormen beide nevels samen één nevel, maar tussen de nevel en de aarde zit een wolk van komsisch stof, die het licht blokkeert.

Het stof vormt een groot gebied midden in de nevel, waardoor het lijkt alsof er twee nevels zijn. Het krachtige rode licht komt door de waterstof waaruit de nevel bestaat.

De krachtige uv-straling van de sterren in het gebied scheiden de atoomkernen van de waterstof van de elektronen. Ze vinden elkaar echter weer snel en zijn dan veel energierijker. Als ze teruggaan naar hun oorspronkelijke stadium, komt de overtollige energie vrij en die vormt het rode licht.

De nevels van Zwaan zijn als het donker is met een gewone verrekijker te zien, maar de beste ervaring krijg je met een kleine telescoop.

Gids voor Zwaan

© Stellarium

  • WAAR EN WANNEER?

    Rond middernacht op 5 mei vind je het midden van Zwaan, inclusief de Noord-Amerikanevel, 20 à 30 graden boven de horizon op het noordoosten.

    Gedurende de nacht vliegt de zwaan naar het oosten en naar boven.

  • ZICHTBAARHEID?

    Met het blote oog kun je onder donkere omstandigheden zien dat de Zwaan (Cygnus) zich midden in de witte sterrenband van de Melkweg bevindt.

    De rode Noord-Amerikanevel zie je het best met een lichtsterke telescoop met een diafragma van circa f/4 en een geringe vergroting. Een lichtfilter kan het contrast vergroten.

Lees ook:

Sterren

20 juli: Zuidelijke nevels komen op bezoek

2 minuten
Cat's eye nebula
Sterren

Wat zijn planetaire nevels?

1 minuut
Sterren

Half augustus: Hart van de Melkweg verlicht de nachtlucht

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg